hlivuvod

Hlivová polievka (falošná držková)

Polievky 60 min
Vytlačiť recept

Dlhé roky som patrila k zarytým a neoblomným odporcom držiek, a teda i voči držkovej polievke ako-takej som prechovávala silnú averziu. Táto hlivová verzia je teda vhodná presne pre takých gastronomických mamelukov, ktorí držky neradi. Okrem toho však vďaka hlive dodáme organizmu antioxidanty, vitamíny, minerály, vlákninu, posilníme imunitu a nedá sa nespomenúť, že ani chuťou nezaostáva. 

Nakoľko je hliva chladnomilná huba, práve jeseň a zima sú najvhodnejším obdobím na jej zber. V obchodnej sieti je, našťastie, k dispozícii celoročne.

Suroviny

  • (na cca 4 porcie)
  • 300-500 g hliva ustricová
  • 3 ks zemiaky
  • 1 menšia mrkva
  • 1/2 cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnak
  • masť/olej
  • vývar/voda
  • soľ, čierne korenie mleté, mletá rasca, majoránka
  • 1 ČL mletá červená paprika
  • alternatívne:
  • 1 menší petržlen
  • 2 PL hladká múka (napr. ryžová)

Postup

Príprava:

hliv1

Nakrájame si najemno cibuľu a cesnak. Hlivu pokrájame na pásiky o veľkosti štandardných držiek (cca 1 x 4 cm).

Orestovanie:

hliv3

Na rozohriatej masti/oleji orestujeme cibuľku do sklovita a koreniny (čierne korenie mleté a mletú rascu), následne pridáme cesnak a hlivu.

Zapraženie:

hliv4

Posypeme mletou červenou paprikou a múkou (v našej kuchyni ryžovou alebo tapiokou, ak však pridáme do polievky nastrúhaný zemiak, môžeme múku úplne vynechať) a za stáleho miešania necháme rozpustiť v tuku. Zalejeme vývarom/vodou. 

Varenie:

hliv2

Pridáme očistené a na kocky nakrájané zemiaky a nakrájanú mrkvu. Jeden väčší zemiak nastrúhame najemno a vložíme do polievky (polievku zahustí). Varíme do zmäknutia. Ak vývar, ktorý sme použili, nebol slaný, polievku osolíme. 

Dochutenie:

hliv5

Pred dovarením ochutíme majoránkou, použiť môžeme aj petržlenovú/zelerovú/ligurčekovú vňať.

Dobrú chuť!

hliv7
Vytlačiť recept