Postup
Vývar:
Do osolenej vody dáme variť napr. kosti z kuraťa alebo bravčovú kosť, morčacie krky/chrbty/krídla a pripravíme si vývar.
Hrášok:
Po hodine-dvoch kosti vyberieme a do vývaru vsypeme hrášok. Je už pokročilý december, a tak v našom prípade mrazený. Pridáme strúčik cesnaku. Uvaríme domäkka.
Mix:
Hrášok tyčovým mixérom roxmixujeme dohladka. Cez sitko prepasírujeme (nie je nutné) a vrátime naspäť do hrnca. Zjemníme trochou smotany na šľahanie a chvíľku povaríme (len na zohriatie).
Dochutenie:
Podľa potreby dochutíme soľou, korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška. Podávame s chlebovými krutónmi, opraženou slaninkou, ľanovými semienkami alebo sezamom. Ozdobiť môžeme lístočkami mäty, smotanou, syrom, balzamikom.