hru

Hrášková polievka krémová

Polievky 120 min
Vytlačiť recept

Veľmi jednoduchá, rýchla a chutná polievka, vhodná na chladnejšie dni. Keďže za oknami kraľuje zima a Marušku doma, ani v susedstve nemáme, musíme si vystačiť s hráškom mrazeným. Nevadí, na chuti jej to príliš neuberá a aj nejaké tie vitamíny telu dodáme. Ak sa pohráme so servírovaním a parádne ju dozdobíme, neurazí táto polievočka ani na slávnostnom stole.

Suroviny

  • 500 g hrášok (čerstvý alebo mrazený)
  • vývar
  • 1 ks strúčik cesnaku
  • soľ, čierne korenie mleté, muškátový oriešok
  • 100 ml smotana na šľahanie
  • na dozdobenie alternatívne:
  • slaninka, krutóny, sezam, tekvicové semienka, smotana, syr, ľanové semienka, balzamiko, sezamový olej, mäta a pod.

Postup

Vývar:

hr1

Do osolenej vody dáme variť napr. kosti z kuraťa alebo bravčovú kosť, morčacie krky/chrbty/krídla a pripravíme si vývar. 

Hrášok:

hr2

Po hodine-dvoch kosti vyberieme a do vývaru vsypeme hrášok. Je už pokročilý december, a tak v našom prípade mrazený. Pridáme strúčik cesnaku. Uvaríme domäkka. 

Mix:

hr3

Hrášok tyčovým mixérom roxmixujeme dohladka. Cez sitko prepasírujeme (nie je nutné) a vrátime naspäť do hrnca. Zjemníme trochou smotany na šľahanie a chvíľku povaríme (len na zohriatie). 

Dochutenie:

hrd

Podľa potreby dochutíme soľou, korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška. Podávame s chlebovými krutónmi, opraženou slaninkou, ľanovými semienkami alebo sezamom.  Ozdobiť môžeme lístočkami mäty, smotanou, syrom, balzamikom.

Vytlačiť recept