02/06/20 Túto polievku u nás nenazveme inak ako "špičková". Áno, polievka je naozaj špica, ale názov je v skutočnosti odvodený od názvu húb, ktoré používame - špičky, čiže tanečnice poľné. Rastú na kosených poliach a lúkach, najmä ak sú tieto spásané dobytkom, k rastu potrebujú dostatok dusíka, vlahu a teplo, takže tieto náročné hubky nenáchadzame príliš často. Samozrejme, použiť sa dajú šampióny (pečiarky), sušené hríby, hliva, no tá pravá špičková je skrátka zo špičiek!
Namočíme si sušené huby do studenej vody a keď zmäknú, dáme ich variť do vývaru. Ak používame čerstvé huby, očistíme ich, nakrájame a pridáme do vývaru. Povaríme ešte cca 20-30 minút. V prípade, ak chceme polievku bohatšiu, tak približne 10-15 minút pred dovarením polievky pridáme cestovinu drobnejšieho typu (mrvenička, písmenká, tarhoňa...). Taktiež nie je na škodu pridať do vývaru vňať - zelerovú, petržlenovú, ligurček.