spickova5

Hubová polievka so zeleninou

Polievky 90 min
Vytlačiť recept

Túto polievku u nás nenazveme inak ako "špičková". Áno, polievka je naozaj špica, ale názov je v skutočnosti odvodený od názvu húb, ktoré používame - špičky, čiže tanečnice poľné. Rastú na kosených poliach a lúkach, najmä ak sú tieto spásané dobytkom, k rastu potrebujú dostatok dusíka, vlahu a teplo, takže tieto náročné hubky nenáchadzame príliš často. Samozrejme, použiť sa dajú šampióny (pečiarky), sušené hríby, hliva, no tá pravá špičková je skrátka zo špičiek!

Suroviny

  • huby - tanečnice poľné/prípadne iné huby
  • mäsová kosť/kuracie odrezky na vývar
  • 1/2 cibuľa
  • 1 strúčik cesnak
  • 1 ks mrkva
  • 2 ks stredne veľké zemiaky
  • soľ, čierne korenie mleté, majoránka
  • alternatívne:
  • vňať petržlenová/zelerová/ligurček
  • petržlen, hrášok, karfiol a pod.

Postup

Príprava vývaru:

spickova1

Do osolenej vody dáme variť mäso/kosti na vývar. Nepotrebujeme silný mäsový vývar, tak postačí len kúsok mäska, prípadne kosti. Ako druhý chod sme v tento deň piekli kura a tak do vývaru putovali odrezky z kurčaťa, ktoré ani po upečení nejeme. Pridáme polovicu cibule aj so šupou, domácu vegetu a mleté čierne korenie. Varíme cca 1 hodinu. 

Zelenina:

spickova2

Očistíme si mrkvu, zemiaky, kus zelera, cesnak, prípadne inú zeleninu. Nakrájame na menšie kúsky a pridáme do vývaru.

Huby:

spickova3 Namočíme si sušené huby do studenej vody a keď zmäknú, dáme ich variť do vývaru. Ak používame čerstvé huby, očistíme ich, nakrájame a pridáme do vývaru. Povaríme ešte cca 20-30 minút. V prípade, ak chceme polievku bohatšiu, tak približne 10-15 minút pred dovarením polievky pridáme cestovinu drobnejšieho typu (mrvenička, písmenká, tarhoňa...). Taktiež nie je na škodu pridať do vývaru vňať - zelerovú, petržlenovú, ligurček.

Dobrú chuť!

spickova4
Vytlačiť recept