slide 1 of 1
Vytlačiť recept

Zadarilo sa nám v záhradke vypestovať obrovský kalerábisko, hádam aj cez dve kilá vážil. Žiaľ, vo vnútri už drevnatý, nevhodný na priamu konzumáciu, čo s ním teda? Šup ho od polievky. A veru, chuťovo výborná, po rozmixovaní nebolo nutné ani smotanu pridávať. A čo ma skutočne pobavilo, že kaleráb je vlastne kapusta, celým druhovým a rodovým menom "Kapusta obyčajná kalerábová". Má obrovskú zásobu vlákniny, takže zlepšuje trávenie, posiluje imunitný systém a k tomu má vysoký obsah vitamínov B a C. V našom záhone už nemôže chýbať! 

Suroviny

  • (cca 4 porcie)
  • 400-500 g kaleráb
  • 1/2 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnak
  • vývar/voda
  • olej/masť
  • soľ, čierne korenie mleté, muškátový oriešok mletý
  • alternatívne:
  • kyslá/šľahačková smotana
  • majoránka
  • čerstvé bylinky/jarná cibuľka

Postup

Príprava zeleniny:

kaler1

Kaleráb očístime a nakrájame ho na kocky. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno.

Orestovanie:

kaler2

V hrnci rozohrejeme olej/masť a cibuľu, cesnak a kaleráb orestujeme dozlatista.

Varenie:

kaler3

Orestovanú zeleninu zalejeme vývarom/vodou, osolíme, okoreníme a necháme variť do zmäknutia kalerábu. Následne rozmixujeme tyčovým mixérom. Podľa chuti môžeme doladiť kyslou/šľahačkovou smotanou a muškátovým orieškom. Môžeme použiť aj majoránku.

Dobrú chuť!

kaler4

Podávame s čerstvými bylinkami, s chlebovými krutónkami alebo hriankou.

Vytlačiť recept