
Na kapustnicu existuje nespočetne veľa receptov, čo domácnosť, to vlastný spôsob varenia. So smotanou alebo bez, nasladko alebo kyslejšia verzia, každopádne by nemalo chýbať údené, klobáska, sušené huby, mletá červená paprika, najlepšie maďarská. Toto sýte, husté jedlo varíme doma často a s láskou, v chladničke vydrží niekoľko dní a čím je kapustnica odstátejšia, tým je chutnejšia. A jeden bonus navyše - zdravá kyslá kapusta zvýši imunitu a zníži cholesterol.
Tú najlepšiu a nezameniteľnú chuť kapustnice dostaneme len vďaka kvalitnému mäsovému vývaru. Najlepšie je použiť vývar z údeného mäsa, ktoré sa varilo predošlý deň a vývar nám niekde v chlade odstál (napr. vývar z údeného bravčového kolena alebo z udených rebier).
Vynikajúcu kapustnicu nasladko - so šľahačkovou smotanou - robí teta Elka z Dobrej Vody, zatiaľ však odoláva a nechce prezradiť recept... prekvapivo sa v nej nachádzajú hrozienka a guľôčky bieleho hrozna.