kapustnica1

Kapustnica

Polievky 150 min
Vytlačiť recept

Na kapustnicu existuje nespočetne veľa receptov, čo domácnosť, to vlastný spôsob varenia.  So smotanou alebo bez, nasladko alebo kyslejšia verzia, každopádne by nemalo chýbať údené, klobáska, sušené huby, mletá červená paprika, najlepšie maďarská.  Toto sýte, husté jedlo varíme doma často a s láskou, v chladničke vydrží niekoľko dní a čím je kapustnica odstátejšia, tým je chutnejšia. A jeden bonus navyše - zdravá kyslá kapusta zvýši imunitu a zníži cholesterol.

Tú najlepšiu a nezameniteľnú chuť kapustnice dostaneme len vďaka kvalitnému mäsovému vývaru. Najlepšie je použiť vývar z údeného mäsa, ktoré sa varilo predošlý deň a vývar nám niekde v chlade odstál (napr. vývar z údeného bravčového kolena alebo z udených rebier). 

Vynikajúcu kapustnicu nasladko - so šľahačkovou smotanou - robí teta Elka z Dobrej Vody, zatiaľ však odoláva a nechce prezradiť recept... prekvapivo sa v nej nachádzajú hrozienka a guľôčky bieleho hrozna.

Suroviny

  • údené mäso alebo kosti
  • 500 g bravčové pliecko alebo stehno
  • 1 ks klobáska
  • 50 g sušené huby
  • kúsok slaninky
  • 50 g čerstvé šampióny
  • 500 g kyslá kapusta
  • 3-4 ks sušené slivky
  • 3-4 ks zemiaky
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks paradajka alebo 3 PL paradajkového pretlaku
  • 1 strúčik cesnak
  • vývar/voda
  • soľ, korenie, červená paprika mletá sladká, rasca mletá, čierne korenie, majoránka, muškátový oriešok, nové korenie celé, bobkový list, alter. domáca vegeta, chili
  • 2 PL bravčová masť

Postup

Príprava surovín:

kapustnica2

Nakrájame si cibuľu a bravčové mäso na menšie kocky. Sušené huby namočíme do studenej vody, ak máme aj huby čerstvé, nakrájame na plátky. Časť klobásky nakrájame na plátky, časť na menšie kúsky. Očístíme a nakrájame si zemiaky na menšie kocky. Jeden zemiak nastrúhame najemno. Očistíme si cesnak. 

Orestovanie mäsa:

kapustnica4

V hrnci si rozpustíme masť, na ktorej opražíme cibuľku a na kocky nakrájané mäso. Pridáme celý kmín, mletú rascu, soľ, čierne korenie a mletú červenú papriku. Miešame, aby sa paprika rozpustila v horúcom tuku a mäso sa trochu zatiahlo.

Varenie:

kapustnica5

Akonáhle sa paprika rozpustí v masti, ďalej už nerestujeme, aby nezhorkla a zalejeme mäsovým vývarom (prípadne vodou). Pridáme namočené huby, nastrúhaný zemiak na zahustenie, klobásku, nadrobno nakrájaný cesnak, celú paradajku, kus slaninky vcelku (na vyvarenie) a varíme, kým  mäso nie je mäkké. Vložíme nakrájané zemiaky a ešte povaríme. 

Kyslá kapusta:

kapustnica7

Z kyslej kapusty zlejeme vodu (pre istotu do misky, ak by kapustnica bola málo kyslá, môžeme z nej odliať). Naopak, ak je kapusta príliš kyslá,  premyjeme ju pod studenou vodou (nerobím to často, uberá to z chuti) a pridáme do vývaru. Už len krátko povaríme a môžeme podávať. 

Dobrú chuť!

dsc_0264
Vytlačiť recept