20250725_133722

Kapustnica smotanová (sladká kapustnica tety Elky)

Polievky 90 min
Vytlačiť recept

Tá najlepšia kapustnica, akú som kedy jedla - jednoducho bez konkurencie! Teta Elka na Dobrej Vode ju varila v obrovských množstvách, pretože sa na ňu vždy zbehli všetci známi, rodina, a ako inak, každý prišiel aj s hrncom, aby si aj domov odniesol. A tak v okolí tejto trnavskej dediny mnohí veľmi dobre poznajú pojem "Elkina kapustnica". Keď som ju tete Elke pochválila (opakovane), odpovedala jednoducho: "Nemôže byť zlá, veď tam idú len samé dobré veci!" Najlepšia je odležaná, na druhý-tretí deň, chute sa prepoja a kapustnica je lahodnejšia. Ale toľko u nás málokedy vydrží...

Suroviny

  • Množstvo – 10 litrov (v zátvorke množstvo na 5 litrov)
  • 1 kg údenej krkovičky/prípadne iného údeného mäsa (0,5 kg)
  • 2 kg kyslá kapusta (1 kg)
  • 2 hrste sušených dubákov/hríbov (1 hrsť)
  • 1-2 konzerva zaváraných šampiónov (1 ks)
  • 30 dkg sušené slivky (15 dkg)
  • 30 dkg hrozienka obrie (15 dkg)/hrozno
  • hrsť sušených jabĺk
  • 10 dkg brusnice (5 dkg)
  • 4 ks klobáska – nakrájaná (2 ks)
  • 2 L šľahačková smotana (1 L)
  • alternatívne na dochutenie: cukor, soľ, ocot, 2 kocky masox
  • alternatívne na zahustenie: solamyl

Postup

Základ:

Na horúcej masti opražíme cibuľu dosklovita, pridáme na kocky nakrájané bravčové pliecko/stehno a opražíme. Osolíme, okoreníme, pridáme mletú červenú papriku, ryžovú múku (ak chceme zahustiť) a miešame, kým sa červená paprika nerozpustí v masti. 

Varenie:

Zalejeme vodou. Pridáme údené mäso/kosti/koleno, cesnak, bobkový list a varíme približne hodinu. 

Ďalšie suroviny:

Namočíme si huby a keď zmäknú, vhodíme ich do vývaru. Taktiež pridáme krájané sterilizované šampióny, hrozienka, sušené slivky, sušené jabĺčka a brusnice. Varíme ďalších 30 minút. 

Kapusta:

Kyslú kapustu zcedíme (časť vody z kapusty odložíme, ak by bola kapustnica na záver príliš sladká). Ak je kapusta veľmi kyslá, premyjeme ju v studenej vode. Vložíme do mäsového vývaru a necháme chvíľu povariť (cca 10-15 minút).

Smotana/zahustenie:

Na záver pomaly prilievame do vývaru smotanu a miešame. (Ak chceme kapustnicu ešte zahustiť, v smotane rozhabarkujeme solamyl dohladka a následne pomaly primiešame do vývaru). Povaríme už len krátko (cca 5 minút). Podávame s čerstvým chlebom alebo pečivom. 

Dobrú chuť!

20250725_133722
Vytlačiť recept