kar2

Karfiolová polievka krémová

Polievky 60 min
Vytlačiť recept

Suroviny

  • (na cca 6 porcií)
  • 1 menší karfiol
  • 1 smotana na šľahanie
  • 1 ks strúčik cesnak
  • 1/2 cibuľa
  • soľ, čierne korenie mleté, domáca vegeta
  • vývar (zeleninový alebo mäsový)
  • 1 ČL pasta Sambal Oelek
  • chlebové krutóny
  • tekvicový olej / balsamico / opražené jadierka
  • alternatívne: 1 ČL pasta Sambal Oelek

Postup

Orestovanie:

kar3

Nakrájame si cibuľu a karfiol, orestujeme ich na olivovom oleji. 

Varenie:

kar4

Pridáme soľ, čierne korenie mleté, domácu vegetu (ak máme), strúčiky cesnaku, zalejeme vývarom a varíme do zmäknutia. Pár ružičiek karfiolu môžeme odložiť na dozdobenie pri servírovaní. Ak máme radi pikantnejšiu chuť, pridáme lyžičku pasty Sambal Oelek alebo chili pasty.

MIxovanie:

kar5

Necháme trošku vychladnúť a tyčovým mixérom vymixujeme dohladka. Podľa potreby a chuti zjemňujeme smotanou na šľahanie.

Ochutenie:

kar2

Asi to najpodstatnejšie je polievku dochutiť, výborne sa hodí nastrúhaný muškátový oriešok, provensálske byliny alebo rôzne ochutené oleje (tekvicový, sézamový...). Servírujeme s chlebovými krutónmi, slaninkovými čipsami, opečenými tekvicovými jadierkami, čerstvými bylinkami alebo chilli.

Vytlačiť recept