

Karfiolová polievka krémová
Polievky 60 minVytlačiť recept
Suroviny
- (na cca 6 porcií)
- 1 menší karfiol
- 1 smotana na šľahanie
- 1 ks strúčik cesnak
- 1/2 cibuľa
- soľ, čierne korenie mleté, domáca vegeta
- vývar (zeleninový alebo mäsový)
- 1 ČL pasta Sambal Oelek
- chlebové krutóny
- tekvicový olej / balsamico / opražené jadierka
- alternatívne: 1 ČL pasta Sambal Oelek
Postup
Orestovanie:

Nakrájame si cibuľu a karfiol, orestujeme ich na olivovom oleji.
Varenie:

Pridáme soľ, čierne korenie mleté, domácu vegetu (ak máme), strúčiky cesnaku, zalejeme vývarom a varíme do zmäknutia. Pár ružičiek karfiolu môžeme odložiť na dozdobenie pri servírovaní. Ak máme radi pikantnejšiu chuť, pridáme lyžičku pasty Sambal Oelek alebo chili pasty.
MIxovanie:

Necháme trošku vychladnúť a tyčovým mixérom vymixujeme dohladka. Podľa potreby a chuti zjemňujeme smotanou na šľahanie.
Ochutenie:

Asi to najpodstatnejšie je polievku dochutiť, výborne sa hodí nastrúhaný muškátový oriešok, provensálske byliny alebo rôzne ochutené oleje (tekvicový, sézamový...). Servírujeme s chlebovými krutónmi, slaninkovými čipsami, opečenými tekvicovými jadierkami, čerstvými bylinkami alebo chilli.
Vytlačiť recept