kulajda_uvod

Kôprovka (Kulajda)

Polievky 90 min
Vytlačiť recept

Táto staročeská polievka s hubami, smotanou a zemiakmi je pre mňa skvostom medzi polievkami. Z lokálnych surovín, výborne vyzerajúca a chutiaca ešte lepšie. Huby môžu byť čerstvé alebo sušené, smotana šľahačková alebo kyslá, každému ako vyhovuje. Jemne dochutená octom a najmä, veľa, veľa krásneho čerstvého kôpru. Ako čerešničku na torte pridáme vajíčko, varené, stratené, a trebárs aj volské oko. Proste nádhera!

Suroviny

  • 0,4 kg zemiaky
  • huby čerstvé/sušené
  • kyslá smotana/šľahačková smotana
  • soľ, rasca mletá, nové korenie, bobkový list, čerstvý kôpor
  • 2 PL maslo/olej/masť
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL octu
  • 4 vajcia

Postup

Príprava:

kulajda

Nakrájame si očistené zemiaky na drobné kocky, čerstvé huby/hríby, sušené huby namočíme do studenej vody.

Orestovanie:

kulajda2

Na masti/oleji/masle orestujeme zemiaky, hríby a korenie (rasca mletá, čierne korenie). Zalejeme vývarom/vodou, osolíme a necháme povariť, až kým zemiaky nie sú polomäkké (tá vegeta, ktorú ste očným kontaktom zachytili, je, samozrejme, domáca...vegeta - recept ).

Zahustenie:

kulajda1

V šálke si zmiešame smotanu (ja používam šľahačkovú) s ryžovou múkou (samozrejme, kto nemá problém s pšeničnou, použije klasickú hladkú).

Prevarenie:

kulajda3 Dobre vymiešanú múku so smotanou prilejeme do polievky a ešte na slabom ohni cca 15 minút prevaríme.

Dochutenie:

kulajda_uvod

Na záver kulajdu ochutíme na drobno nakrájaným kôprom a octom (ocot prilievame po malých lyžičkách a ochutnávame). Podávame s vajíčkom (buď vareným, strateným alebo s volským okom). Dobrú chuť!

Vytlačiť recept