paradajkova_20221230_120136

Paradajková polievka

Polievky 30 min
Vytlačiť recept

Každoročne máme zo záhradky prebytok paradajok, z ktorých vyrábame paradajkový pretlak. Voňavý, s bazalkou a čiernym čerstvo mletým korením. Takýto pretlak je ako stvorený na rýchlu paradajkovú polievku. Samozrejme, aj medzi kupovanými sa dá nájsť kvalitný a hustý. 

Suroviny

  • (na cca 4 porcie)
  • 500 ml paradajkový pretlak alebo lúpané paradajky konzervované (prípadne čerstvé paradajky)
  • 1 ks cibuľa
  • 2-3 ks strúčik cesnak
  • syr parmezánového typu (na dozdobenie)
  • 150 ml vývar/voda
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie mleté, čerstvá/sušená bazalka, provensálske korenie/oregano, cukor (ak je polievka kyslejšia), škorica mletá (kto má rád)
  • alternatívne:
  • smotana na šľahanie/na varenie
  • na dozdobenie:
  • bazalka, opečené tekvicové alebo slnečnicové semienka, sezam

Postup

Príprava:

20220109_103744

Na olivovom oleji osmahneme nakrájanú cibuľku. Po chvíli pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a orestujeme.

Príprava:

20220109_105619


Pridáme paradajkový pretlak/lúpané paradajky, zalejeme vývarom/vodou,  koreniny a varíme (na slabšom ohni). Ochutnáme a podľa potreby dochutíme (soľ/čierne korenie mleté/oregano/cukor). Roxmixujeme tyčovým mixérom dohladka.

Pred servírovaním môžeme ozdobiť syrom, čerstvou/sušenou bazalkou alebo inými pochutinami. 

Servírovanie:

paradajkova

Pred servírovaním môžeme ozdobiť syrom, čerstvou/sušenou bazalkou alebo inými pochutinami. 

Vytlačiť recept