ruz0

Polievka s ružičkovým kelom

Polievky 60 min
Vytlačiť recept

Tieto malé zelené kapustičky v sebe obsahujú nepreberné množstvo zdravých látok, napr.  kyselinu listovú, draslík, vápnik, vitamín C, mangán, pôsobia antidepresívne a okrem toho všetkého výborne vyzerajú a ešte lepšia chutia. Samozrejme, treba sa vyvovarovať tomu, aby nepríjemne zhorkli, preto ich nesmieme variť dlho (max. 15 minút), alebo ešte lepšie, ak ich varíme samotné, pridáme do vody citrónovú šťavu. Úžasná zelenina, ktorú v kuchyni využijeme na mnoho spôsobov, ako príloha k mäsu, k cestovinám, do rôznych nákypov, môžeme ju blanšírovať, variť, piecť a u nás skončí najčastejšie v polievke.

Suroviny

  • (cca 4 porcie)
  • 20-25 menších guličiek ružičkový kel
  • 1 ks zemiak
  • 1/2 cibuľa
  • 1-2 ks strúčik cesnak
  • 1/2 mrkva
  • 1/2 kaleráb
  • 1-2 PL masť/olej
  • soľ, čierne korenie mleté, rasca celá, majorán
  • voda/vývar
  • 1 PL citrónová šťava
  • alternatívne:
  • 1-2 PL múka ryžová/hladká

Postup

Príprava zeleniny:

ruz1

Očistíme a nakrájame si zeleninu: ružičkový kel (ak sú guličky väčšie, prekrojíme ich na polovičku), zemiak na menšie kúsky, cibuľu nadrobno, cesnak nadrobno, mrkvu a kaleráb na menšie kúsky.

Ovarenie ružičkového kelu:

ruz2

Ružičkový kel hodíme do hrnca s osolenou vodou, do ktorej sme vytlačili polovičku citróna. Varíme cca 10-15 minút.

Odkvapkanie:

ruz3

Vodu zlejeme, ružičky kelu necháme odkvapkať v sitku. 

Orestovanie:

ruz4

V hrnci rozpálime olej/masť a orestujeme na ňom všetku pripravenú zeleninu (okrem kelu, aby pri prudkom restovaní nezhorkol), krátko orestujeme.

Varenie:

ruz5

Zalejeme vodou/vývarom, pridáme ružičkový kel, soľ a koreniny a varíme, kým zelenina nie je uvarená (najlepšie na skus). Ak chceme polievku jemne zahustenú, na záver ju privediem do varu a do vriacej polievky prilejeme ryžovú múku rozmiešanú v troche studenej vody. Dobre zamiešame. Pridáme majoránku na prevoňanie. Podávame s nasekanými bylinkami alebo vňaťkou. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept