

Pórková polievka
Polievky 90 minSuroviny
- (na cca 4-5 porcií)
- 1 väčší pór
- 1 malá mrkva
- 1 zemiak
- 1 strúčik cesnak
- vývar/voda
- soľ, čierne korenie mleté, provensálske byliny/oregano/majoránka
- alternatívne:
- 1 ČL pasta Sambal Oelek alebo červené zlato
Postup
Vývar:

Ako prvé si pripravíme vývar (zeleninový alebo mäsový), použiť môžeme aj mrazený. Keďže varíme zeleninovú polievku, vývar nemusí byť silný. Väčšinou je druhý chod mäsový, a tak sa vždy nájdu nejaké odrezky, prípadne kosti, z ktorých si základný vývar uvarím.
Zelenina:

Pór poriadne očistíme, zrežeme zelenú drevnatú časť. Nakrájame ho na tenké plátky (cca 0,5 cm hrubé). Trochu si ho odložíme na zdobenie (cca 1 PL), zvyšok dáme variť do vývaru. Ak sme vývar nesolili, pridáme soľ a mleté čierne korenie. Ak máme radi pikantnejšiu chuť, pridáme pastu Sambal Oelek alebo červené zlato (pasta Piros Arany). Zároveň dáme do polievky variť celý zemiak, strúčik cesnaku a mrkvu vcelku.
Rozmixovanie:

Keď sa mrkva a zemiak uvaria domäkka, vyberieme ich a polievku tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka. Smotanu pridávať nemusíme, polievka bude dostatočne jemná. Pridáme zvyšok póru, ktorý sme si odložili, vložíme ho do polievky a ešte chvíľu povaríme (cca 5 minút).
Servírovanie:

Zemiak a mrkvu nakrájame a vrátime do polievky. Prevoniame provensálskym korením, oreganom alebo majoránkou. Môžeme dozdobiť vňaťou alebo chlebovými krutónmi.