poruvod

Pórková polievka

Polievky 90 min
Vytlačiť recept

Suroviny

  • (na cca 4-5 porcií)
  • 1 väčší pór
  • 1 malá mrkva
  • 1 zemiak
  • 1 strúčik cesnak
  • vývar/voda
  • soľ, čierne korenie mleté, provensálske byliny/oregano/majoránka
  • alternatívne:
  • 1 ČL pasta Sambal Oelek alebo červené zlato

Postup

Vývar:

por0

Ako prvé si pripravíme vývar (zeleninový alebo mäsový), použiť môžeme aj mrazený. Keďže varíme zeleninovú polievku, vývar nemusí byť silný. Väčšinou je druhý chod mäsový, a tak sa vždy nájdu nejaké odrezky, prípadne kosti, z ktorých si základný vývar uvarím. 

Zelenina:

por1

Pór poriadne očistíme, zrežeme zelenú drevnatú časť. Nakrájame ho na tenké plátky (cca 0,5 cm hrubé). Trochu si ho odložíme na zdobenie (cca 1 PL), zvyšok dáme variť do vývaru. Ak sme vývar nesolili, pridáme soľ a mleté čierne korenie. Ak máme radi pikantnejšiu chuť, pridáme pastu Sambal Oelek alebo červené zlato (pasta Piros Arany). Zároveň dáme do polievky variť celý zemiak, strúčik cesnaku a mrkvu vcelku.

Rozmixovanie:

por2

Keď sa mrkva a zemiak uvaria domäkka, vyberieme ich a polievku tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka. Smotanu pridávať nemusíme, polievka bude dostatočne jemná. Pridáme zvyšok póru, ktorý sme si odložili, vložíme ho do polievky a ešte chvíľu povaríme (cca 5 minút).

Servírovanie:

por3

Zemiak a mrkvu nakrájame a vrátime do polievky. Prevoniame provensálskym korením, oreganom alebo majoránkou. Môžeme dozdobiť vňaťou alebo chlebovými krutónmi.

Vytlačiť recept