sos8

Šošovicová polievka

Polievky 90 min
Vytlačiť recept

Šošovica, čočka, lentils (strukovina pôvodom z Indie)- vynikajúci zdroj vlákniny, bielkovín, obsahuje vitamín B, minerály a antioxidanty. Nepoznám naozaj nikoho, kto by túto strukovinu nemal rád, ja osobne ju uvítam vždy, či už vo forme polievky: kyslej, či na prírodno, alebo ako prívarok. Priznám sa, skúsila som šošovicovú polievku uvariť aj z jej červenej varianty, ale veru, výsledok gustiózne nepôsobil. Hold, klasika je klasika!


Suroviny

  • (cca 4 porcie)
  • 200-250 g šošovica
  • 1/2 cibuľa
  • 1 menšia mrkva
  • 1 menší petržlen
  • 1-2 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnak
  • vývar/voda
  • údené mäso/párky/klobása/slanina
  • soľ, čierne korenie, mletá rasca, obkový list, majoránka
  • olej/masť
  • alternatívne:
  • ryžová/hladká múka

Postup

Šošovica-namočenie:

sos1

Šošovicu preberieme a namočíme na 2 hodiny do studenej vody (prípadne môžeme šošovicu namočiť deň vopred na noc). 

Šošovica-varenie:

sos2

Šošovicu zlejeme, do hrnca nalejeme čistú vodu (nesolíme), presypeme doň šošovicu a dáme variť do polomäkka (cca 20-30 minút). Varenie treba sledovať a podľa potreby dolievať vodu.

Suroviny:

sos3

Nakrájame si cibuľku, mrkvu, petržlen, zemiaky a párky. Cesnak očístíme.

Osmaženie:

sos4

Na masti/oleji si opečieme zeleninu a párky, poprášime ryžovou/hladkou múkou (môžeme vynechať), zalejeme vývarom/vodou. Pridáme soľ, korenie, mletú rascu a bobkový list. 

Zahustenie:

sos6

Do misky si preložíme cca 2 dcl uvarenej šošovice a tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú kašu.

Dovarenie:

sos7

Do hrnca k zelenine pridáme polouvarenú šošovicu, rozmixovanú šošovicu a dovaríme domäkka. Na záver pridáme rozlisovaný cesnak a ochutíme majoránkou. Dozdobíme podľa chuti - petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Servírovanie:

sos9

Podávame s chlebíkou alebo s bagetkou. U nás bagetku potrieme dobrým olejovým olejom, opečieme do chrumkava a potrieme cesnakom. Dobrú chuť! 

Vytlačiť recept