spenu

Špenátová polievka s vajcom

Polievky 30 min
Vytlačiť recept

Špenátová polievka, tiež jeden z postrachov školskej jedálne, sivozelená masa s hrudkami, dnes už našťastie len úsmevná spomienka na dávne časy kolektívneho stravovania. Špenát už je k dispozícii aj v čerstvej podobe, a aj s tým mrazeným dokážeme dosiahnuť slušný výsledok. Asi netreba pripomínať, že takmer 90% svetovej produkcie tejto listovej zeleniny pochádza (ako inak) z Číny. 

Obsah železa v špenáte sa vraj dlhé roky preceňoval, takže silu Pepka námorníka jeho konzumáciou nezískame, v každom prípade je však táto polievka príjemným oživením jedálnička.

Suroviny

  • balenie mrazeného špenátu
  • 0,5 l mlieko
  • 3 PL šľahačková smotana
  • 3 strúčiky cesnak
  • 1 ČL pasta Sambal Oelek/Ajvar
  • soľ
  • čierne korenie mleté
  • domáca "vegeta"
  • varené vajíčko

Postup

Príprava špenátu:

spen1

Do hrnca vsypeme mrazený špenát, pol litra vody a na miernom ohni špenát rozmrazíme. Posolíme, pokoreníme, pridáme domáce polievkové korenie.

Varenie:

spen2

K špenátu prilejeme pol litra mlieka a najemno nakrájaný cesnak, pastu Sambal Oelek/Ajvar a cca 10 minút povaríme. 

Zjemnenie:

spen3

Na záver polievku zjemníme šľahačkovou smotanou a tyčovým mixérom vymixujeme dohladka.

Dobrú chuť!

spenu

Podávame podľa preferencií - dozdobené plátkom vareného vajíčka, čiernym sezamom, chlebovými krutónmi, sušenými paradajkami, smotanou, syrom... Často sa ku koncu varenia pridáva surové vajíčko - do vriacej polievky ho prelejeme cez hroty vidličky a v polievke rozmiešame.

Vytlačiť recept