slide 1 of 1
Vytlačiť recept

Polievka, ktorej základ tvorí dobré údené mäsko, prípadne klobáska, kyslá kapusta, fazuľa a zemiaky. Jej pôvod by mal byť niekde v trenčianskom kraji, hovorí sa o okolí Ilavy, Dubnice, ale podobné verzie sa varia aj na Kysuciach a na Liptove. Je sýta, takže s chlebom alebo pečivom nahradí aj hlavný chod.

Suroviny

  • (pre 4 osoby):
  • 200-300 g údené mäso
  • 3-4 ks zemiaky
  • 200-300 g kyslá kapusta
  • 1 ks cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnak
  • 3-4 ks bobkový list
  • 3-4 ks nové korenie
  • 1 ČL majoránka
  • 1 ČL mletá červená paprika
  • 3 PL hladká múka
  • soľ, čierne korenie
  • 2 PL masť/olej

Postup

Príprava:

sut1

Nakrájame si cibuľu, šampióny, údené mäso na drobnejšie kúsky,

Osmaženie:

sut2

V hrnci rozpálime tuk (masť/olej), osmažíme cibuľku, šampióny a údené mäso.

Zápražka:

sut3

Posypeme hladkou múkou a mletou červenou paprikou, za stáleho miešania ich rozpustíme v tuku.

Voda/vývar:

sut4

Hneď zalejeme studenou vodou/vývarom a rozmiešame, aby sa nám nespravili hrudky. Pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky, sušené huby a varíme do zmäknutia zemiakov.

Kyslá kapusta:

Keď sú zemiaky už takmer uvarené, pridáme kyslú kapustu a ešte 10 minút povaríme (vždy najprv uvaríme zemiaky, až potom pridáme kyslú kapustu - v kyslom prostredí by sa zemiaky poriadne neuvarili).

Fazuľa:

sut0

Do polievky pridáme zvlášť uvarenú fazuľu (prípadne použijeme sterilizovanú v konzerve), majoránku a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept