dsc_0346

Tekvicová polievka krémová

Polievky 45 min
Vytlačiť recept

Zdravá, rýchla, jednoduchá. Použijeme tekvicu Hokkaido - tento druh tekvice pochádza z japonského ostrova Hokkaido, i keď tam ju poznajú pod úplne iným menom – "uchiki kuri".

Suroviny

  • tekvica Hokkaido
  • masť/olej
  • vývar/voda
  • soľ, čierne korenie mleté, rasca mletá, cesnak, muškátový orech
  • chlebové krutóny, tekvicový olej / balsamico / opražené jadierka
  • alternatívne: smotana na šľahanie/varenie

Postup

Úvod:

dsc_0331

Veľká výhoda tekvice Hokkaido je v tom, že nie je potrebné ju šúpať. Varením alebo pečením šupka zmäkne tak, že krásne splynie s dužinou. Semienka tekvice nevyhadzujeme, upečené v trúbe sú výborné a zároveň sú úžasným zdrojom zinku. 


Príprava tekvice:

dsc_0332

Na kocky nakrájanú tekvicu jemne opražíme na masti/oleji.

Varenie:

dsc_0339

Prilejeme vývar/vodu tak, aby bola tekvica ponorená v tekutine, pridáme soľ, čierne korenie, rascu, strúčik cesnaku a varíme do zmäknutia. Keď sa už tekvica rozpadá, môžeme pridať smotanu, resp. rozriediť vývarom/vodou. Rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka. Dochutíme strúhaným muškátovým orieškom. 

Dozdobujeme chlebovými krutónmi, tekvicovým olejom/balzamicom alebo opraženými semienkami. Exkluzivitu jej pridá aj trocha kokosového mlieka. 


Vytlačiť recept