zel_uvod

Zelerová polievka krémová

Polievky 45 min
Vytlačiť recept

Zeler zrejme nepatrí medzi najobľúbenejšie druhy zelenín, každopádne je však škoda, ak by sa v kuchyni používal iba ako súčasť nedeľného mäsového vývaru. V minulosti už dokázal prekvapiť, roky je súčasťou svetoznámeho šalátu (Waldorf). Za túto polievku vážne lobujem, jej chuť je prekvapivo jemná (aj bez pridania smotany), v konkurencii medzi karfiolovou alebo brokolicou u mňa jednoznačne vyhráva. Aj keď, úprimne, Majovi, samozrejme, vôbec nechutí... Dajte zeleru šancu, vyskúšajte. Keď už pre nič iné, tak pre svoje zdravie, zeler pôsobí blahodarne na trávenie, obsahuje množstvo vitamínov, pôsobí na demenciu a čo je hlavné, bojuje proti impotencii.

Suroviny

  • (pre cca 4-5 osôb)
  • 1/2 väčší zeler
  • 1/2 cibuľa
  • 1 strúčik cesnak
  • vývar
  • soľ, čierne korenie mleté
  • olej/masť
  • alternatívne:
  • 1 ČL pasty Sambal Oelek
  • smotana na šľahanie/varenie

Postup

Vývar:

zel1

Ako prvé si pripravíme vývar (zeleninový alebo mäsový), použiť môžeme aj mrazený. Keďže varíme zeleninový polievku, vývar nemusí byť silný. Väčšinou je druhý chod mäsový a tak sa vždy nájdu nejaké odrezky, prípadne kosti, z ktorých si základný vývar uvarím. 

Zeler:

Nakrájame si nadrobno cibuľku. Zeler očistíme a nakrájame na menšie kusy. 

Orestovanie:

zel2

Na oleji si orestujeme cibuľku a zeler (restujeme pár minút). 

Varenie:

zel3

Zeler zalejeme pripraveným vývarom, osolíme, okoreníme, pridáme strúčik cesnaku, domácu vegetu (ak máme), zelerovú vňať (ak máme) a varíme do zmäknutia približne 45 minút. 

Rozmixovanie:

zel5

Po uvarení rozmixujeme zeler tyčovým mixérom dohladka. Môžeme zjemniť mliekom/smotanou na šľahanie (ja nepridávam, polievka je po rozmixovaní dostatočne hladká a jemná). 

Servírovanie:

zel6

Ozdobiť môžeme podľa chuti: sezamom, vňaťou, bylinkami, plátkom vareného vajíčka, chlebovými/slaninkovými krutónmi, plátkom avokáda a podobne. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept