

Halušky zemiakové
Prílohy 60 minSuroviny
- 4-5 stredne veľkých zemiakov
- cca 250 g hladkej múky (závisí od typu zemiakov)
- 0,5 KL soľ do cesta
- 1 KL soľ do vody na varenie halušiek
Postup
Príprava zemiakov:

Ako prvé si dáme variť do hrnca vodu, pridáme 1 KL soli. Zemiaky očistíme.
Nastrúhanie:

Zemiaky nastrúhame najemno. Osolíme. Zemiaky rukou vyžmýkame a prebytočnú vodu vylejeme.
Cesto:

Pridáme múku a vymiešame cesto. Podľa potreby prisypávame múku. Cesto sa musí odliepať od misy. Najistejšie je, ak už voda vrie, skúsiť vytvarovať malú halušku a vhodiť ju do vriacej vody. Ak sa rozpadne, treba ešte pridať múku a znovu cesto premiešať (hotová správne uvarená haluška vypláva na hladinu).
Varenie:

Ak máme cesto vypracované, „nasádzame“ halušky do vriacej vody. Môžeme použiť metódu starých mám, ktoré už praxou len nožom odrezávali halušky priamo z dosky do hrnca, alebo použijeme „haluškovač“. Uvarené halušky vyplávajú na hladinu, necháme ich ešte minútku-dve povariť a pozberáme sitkom. Ak ich budeme konzumovať hneď, nepreplachujeme. V prípade, že sa budú podávať neskôr, schladíme ich pod prúdom studenej vody, aby sa nám pri skladovaní v miske/v hrnci teplom ďalej nevarili.