k7

Knedľa kysnutá

Prílohy 90 min
Vytlačiť recept

Niet pochýb, že domáca knedľa ďaleko, ďaleko predbehne knedľu kupovanú. Pritom jej príprava nie je žiadna veda, ani riadov veľa nezasviníme, možno trošku odrádza čas, ktorý potrebuje. Avšak 90% tohto času tvorí kysnutie, kedy nás knedľa vôbec nepotrebuje a nemusíme sa jej teda vôbec venovať. Reálne - zarobenie kvásku, vytvarovanie cesta a príprava na parenie, cakum prásk, zmestíme sa s časom prípravy do 10-15 minút, aj to preháňam. 

Pri parení knedlí sa mi vždy vybaví scéna z Radošinského divadla, z predstavenia Konečná stanica, kde sa sťažuje Anka Šišková (famózna v úlohe staničnej upratovačky) na svojho muža: "Na vojne varil knelle pre 1200 chlapov... a ked mu já povím, šak uvar aj nám doma knelle, tak mi na to poví...šák ja by som uvaril, ale zožen mi tých 1200 chlapov...".

Suroviny

  • 500 g preosiatej polohrubej múky
  • 125 ml mlieka a 125 ml vody
  • 2 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • olej/maslo na potretie

Postup

Príprava

k1

Do misky nalejeme vlažné/teplé mlieko, do mlieka pridáme cukor, rozdrobíme droždie a necháme v teple 10-15 minút kysnúť. Droždie sa rozpustí a nabobtná. 


Vymiesenie cesta:

k2

Do druhej misy preosejeme múku, pridáme jedno celé vajíčko a soľ. V kuchynskom robote necháme vymiešať cesto (slabšie otáčky). Zakryjeme útierkou a necháme kysnúť na teplom mieste (vyvarujeme sa prievanu).  

*

k3

Vytvarovanie a druhé kysnutie:

k4

Cesto rozdelíme na dve časti a na jemne pomúčenej doske vypracujeme z cesta 2 valce, zakryjeme útierkou a necháme ešte 20 minút kysnúť. 


Parenie:

k5

Do veľkého hrnca nalejeme na dno dostatočné množsvo vody (počas parenia sa nemôže voda dolievať, keďže knedľa sa nesmie odokrývať, aby nesplasla).  Na dno postavíme parák tak, aby ho voda nepresahovala (parák predtým potrieme olejom alebo naň môžeme položiť papier na pečenie, knedľa sa tým pádom neprilepí). Vodu necháme zovrieť, vložíme knedle a varíme 20 minút. Ak máme knedle blízko seba (parením sa radikálne zväčší ich objem), môžeme boky nedle potrieť olejom, lepšie sa potom po vytiahnutí oddelia.


Servírovanie:

k6

Knedľu ešte v hrnci jemne popicháme špáradlom, aby sa vyparila prebytočná voda. Ak ju nepodávame hneď, potrieme ju mierne olejom/maslom proti oschnutiu. 


Vytlačiť recept