ryzauvod

Ryža

Prílohy 35 min
Vytlačiť recept
Ja viem, uvarenie ryže je vlastne banálnou záležitosťou, ale mám ešte v živej pamäti, že v mojich kuchárskych začiatkoch som zápasila s obavami, či sa podarí. Ponúkam overený a jednoduchý postup mojej mamy, vďaka ktorému je ryža vždy akurát - mäkká a správne nadýchaná. Kedysi namiesto nakrájanej cibule pridala mama pri varení k ryži celú cibuľu, do ktorej napichala 2-3 klinčeky (hrebíčky). Ryža bola krásne voňavá, ale niekedy dosť prenikavo, a tak sme od klinčekov upustili... Ak varíme jasmínovú ryžu, cibuľu vynechávame úplne. Existuje množstvo overených postupov, ako uvariť dobrú ryžu, niekto po privedení ryže s vodou do varu celý hrniec zakryje v posteli do perín, iný nedá dopustiť na ryžovar (toľko obľúbený v Ázii), u nás zvíťazila okrúhla oceľová platnička, ktorá sa položí na horák sporáka a zabezpečí rovnomerné rozloženie tepla pri varení v hrnci. 

Suroviny

  • ryža
  • cibuľa
  • olej
  • voda
  • soľ

Postup

Prepláchnutie:

ryza1a

Ryžu nasypeme do sitka a poriadne pod tečúcou vodou opláchneme (až kým nepotečie číra voda). Tým ryžu zbavíme zbytočného škrobu, ktorý ryži pri varení pridáva na mazľavosti. 

Osušenie:

ryza1b

Ryžu necháme v sitku poriadne odkvapkať.

Olej:

ryza2

Tajomstvo rovnomerného uvarenia ryže je v použití varnej platničky, ktorú položíme na horák. Do hrnca nalejeme olej (2-3 PL lyžice), položíme na platňu a olej necháme zohriať.

Cibuľa:

ryza3

Medzitým nakrájame cibuľku a na rozpálenom oleji ju za občasného miešania necháme zosklovatieť (nepražíme dlho, aby nezhnedla).

Osmaženie ryže:

ryza4a

K cibuľke pridáme opláchnutú a odkvapkanú ryžu. Za stáleho miešania opražíme, kým ryža nezačne vydávať "praskavý" zvuk.

Voda:

ryza4b

Ryžu zalejeme vodou. Môžeme použiť metódu, kedy hladina vody prevyšuje ryžu o cca 1 cm, alebo dávkujeme systémom 1,5 šálky vody na 1 šálku ryže. Pridáme soľ, pomiešame a zakryjeme pokrievkou.

Privedenie do varu:

ryza5

Nechávame zakryté, až kým ryža s vodou nezačne vrieť. Vypneme oheň (hrniec necháme na stáť na železnej platni), premiešame a opäť zakryjeme. Ryža je hotová zhruba za 15-20 minút.

Odstavenie:

ryza6

Odstavíme z platne, odokryjeme, premiešame a môžeme servírovať.

Overená značka:

ryza
Vytlačiť recept