02/06/20
Ryža
Prílohy 35 minSuroviny
- ryža
- cibuľa
- olej
- voda
- soľ
Postup
Prepláchnutie:
Ryžu nasypeme do sitka a poriadne pod tečúcou vodou opláchneme (až kým nepotečie číra voda). Tým ryžu zbavíme zbytočného škrobu, ktorý ryži pri varení pridáva na mazľavosti.
Osušenie:
Ryžu necháme v sitku poriadne odkvapkať.
Olej:
Tajomstvo rovnomerného uvarenia ryže je v použití varnej platničky, ktorú položíme na horák. Do hrnca nalejeme olej (2-3 PL lyžice), položíme na platňu a olej necháme zohriať.
Cibuľa:
Medzitým nakrájame cibuľku a na rozpálenom oleji ju za občasného miešania necháme zosklovatieť (nepražíme dlho, aby nezhnedla).
Osmaženie ryže:
K cibuľke pridáme opláchnutú a odkvapkanú ryžu. Za stáleho miešania opražíme, kým ryža nezačne vydávať "praskavý" zvuk.
Voda:
Ryžu zalejeme vodou. Môžeme použiť metódu, kedy hladina vody prevyšuje ryžu o cca 1 cm, alebo dávkujeme systémom 1,5 šálky vody na 1 šálku ryže. Pridáme soľ, pomiešame a zakryjeme pokrievkou.
Privedenie do varu:
Nechávame zakryté, až kým ryža s vodou nezačne vrieť. Vypneme oheň (hrniec necháme na stáť na železnej platni), premiešame a opäť zakryjeme. Ryža je hotová zhruba za 15-20 minút.
Odstavenie:
Odstavíme z platne, odokryjeme, premiešame a môžeme servírovať.
Overená značka: