smotu

Smotanové zemiaky

Prílohy 90 min
Vytlačiť recept

Niekedy ma už prestane baviť pripravovať zemiaky dookola na ten istý spôsob - varené, pečené, zemiaková kaša... Tieto smotanové zaberú trochu viac času, krájanie na tenké plátky je pracné, ale z času na čas to stojí za to. Len nepoužite pekáč, ktorý má odnímateľnú bočnú časť, z vlastnej skúsenosti môžem konštatovať, že cez medzierku v plechu smotana pri pečení vytečie a narobí v rúre parádnu paseku...

Suroviny

  • 750 g zemiaky
  • 250 ml šľahačková smotana
  • soľ
  • alternatívne: bylinky, rasca, chili

Postup

Zemiaky:

smot1

Zemiaky očistíme a nakrájame rovnomerne na čo najtenšie rovné plátky.

Vrstvenie:

smot1a

Vytvoríme prvú vrstvu - zemiaky naukladáme natesno vedľa seba do pekáča. Osolíme, prípadne použijeme bylinky, mletú rascu a pod. 

Vrstvenie2:

smot2

Lyžicou polejeme šľahačkovou smotanou.

Vrstvenie3:

smot3

Navrstvíme ďalšie plátky zemiakov a nezabudneme posoliť. Opäť popolievame smotanou. Takto postupujeme ďalej, až kým neuložíme všetky zemiaky. Zalejeme smotanou aj hornú vrstvu zemiakov.

Pečenie:

smot4

Zemiaky dáme piecť do rúry na cca 180 stupňov, na pečenie budeme potrebovať minimálne 60 minút.

Servírovanie:

smotz

Po upečení necháme trochu vychladnúť, zemiaky sa budú lepšie krájať.

smotzz
Vytlačiť recept