tarhona3

Tarhoňa

Prílohy 30 min
Vytlačiť recept

Ach, tarhoňa, stále neviem, prečo ju robíme tak málo, keď ju všetci zbožňujeme... Pochádza vraj z Turecka, i keď mne jej pôvod vždy zaváňal skôr Maďarskom. Nech už má domov kdekoľvek, táto cestovina je vynikajúcou a chutnou prílohou k takmer všetkým mäsovým jedlám pripravovaných na prírodno.

Tarhoňu robíme doma veľmi podobne ako ryžu. Potrebujeme k tomu oceľovú platničku, ktorá sa postaví na plynový horák na šporáku. Podstatné je dobre ju opražiť - až dohneda, ale nespáliť!

Suroviny

  • tarhoňa (cestovina)
  • olej/masť
  • soľ
  • voda

Postup

Opraženie:

tarhona1

Pripravíme si vodu na zaliatie tarhone (buď metódou 1,5 šálky vody na 1 šálku tarhone, alebo zalievame vodou do hladiny 1 cm vody nad hladinu tarhone).

Oceľovú platňu dáme na plynový horák, položíme na ňu hrniec s olejom a pustíme plyn na veľký plameň. Tarhoňu neoplachujeme ako ryžu, vsypeme ju do rozohriateho oleja v hrnci a za častého miešania pražíme. Zo začiatku bude tarhoňa stále bledá, po 3-5 minútach začne pomaly hnednúť a to už neodchádzame od šporáku, aby sa nepripálila. Miešame, kým nezíska pekný hnedastý nádych a hneď zalejeme vodou.

Varenie:

tarhona2

Osolíme, premiešame, zakryjeme a necháme priviesť vodu do varu. Akonáhle voda zovrie, vypneme plameň na šporáku, tarhoňu jemne premiešame a opäť zakryjeme. Necháme na zohriatej oceľovej platni cca 15-20 minút.

Dobrú chuť!

tarhona

Po 15 minútach ochutnáme, ak je tarhoňa mäkká, premiešame a odstavíme z platne. Môžeme servírovať. 

Vytlačiť recept