br0

Bryndzové pagáčiky

Rôzne 90 min
Vytlačiť recept

Recept na tieto pagáčiky mám veľmi rada, pripraviť ich je rýchlovka a aj s cestom sa veľmi dobre pracuje. Dávka vyjde na 2 plechy, cca 40 pagáčikov (priemer cca 4,5 cm). Ak čakáte návštevu, zarobte si radšej hneď dvojitú dávku, pôjdu na odbyt. Výborne chutia aj na druhý deň.

Suroviny

  • 125 g maslo
  • 125 g bryndza
  • 200-250 g hladká múka
  • 1 vajce do cesta, 1 vajce na potretie
  • 1 ČL soľ
  • alternatívne do cesta: oregano,/provensálskej bylinky, kurkuma (dodá peknú žltú farbu)
  • na dozdobenie: sezam biely/čierny, rasca celá, polovičky olív, strúhaný syr, mandle, polovičky orechov, sušené paradajky, mak, slaninka a pod.

Postup

Príprava cesta:

br1

Do misy vsypeme všetky suroviny (múka, roztopené maslo, bryndza, soľ, vajce, prípadne sušené bylinky/chili). Vypracujeme rukou hladké cesto.

Zachladenie:

br2

Vypracované cesto vložíme do mikroténového sáčku a dáme ho na 30 minút zamraziť.

Vykrajovanie:

br3

Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta plát (cca 0,5 cm hrubý) a povykrajujeme pagáčiky (formičkou alebo pohárom). Uložíme ich na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie. Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme podľa chuti a preferencií.

Pečenie:

br0

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov do zlatova (cca 10-15 minút).

Vytlačiť recept