caj

Bylinkový čaj sušený

Rôzne
Vytlačiť recept

Získať túto výbornú sušenú zmes čajov, to je záležitosť celého roka. Na jar sa začína zberom mladej žihľavy, v máji/júni treba stihnúť lipu a dúšku materinu - lipa je vhodná na zber len pár dní a materina dúška tak dva týždne. 

Po nich zakvitne repík a rumanček a ako posledné prichádzajú prvým mrazom ošlahuté šípky. 

Bylinky zbierame výhradne mimo prašných a rušných ciest, bez znečistenia, bez poškodenia a len mladé a škodcami nenapadnuté výhonky. Pri zbere sa osvedčuje používanie ostrých nožníc, aby sme rastlinu netrhali aj s koreňom (vhodné najmä pri repíku, žihľave a materine dúške). Sušíme v suchých a vetraných priestoroch (bez prievanu), prípadne v sušičke na nižšej teplote a usušené bylinky skladujeme v dobre uzatvárateľných nádobách. 


Suroviny

  • repík lekársky
  • žihľava dvojdomá (pŕhľava)
  • dúška materina
  • lipa malolistá
  • plody ruže planej - šípky
  • rumanček kamilkový (harmanček)
  • šalvia lekárska
  • alternatívne:
  • mäta prieporná
  • medovka lekárska
  • ďatelina červená
  • ľubovník bodkovaný
  • nechtík lekársky

Postup

Dúška materina:

duska
Vytlačiť recept