irsky3

Chlieb írsky

Rôzne 60 min
Vytlačiť recept

Tradičný írsky chlieb sa historicky piekol na rošte ako plochý chlieb, pretože miestne múky nemali vlastnosti potrebné na to, aby mohli byť kombinované s droždím. Vhodnou alternatívou sa teda stala sóda bikarbóna. 

Oceňujem, že sa jedná o veľmi jednoduchý a rýchlo pripravený chlebík, a keďže sa pripravuje bez použitia droždia, nie je potrebný čas na kysnutie. Chlebík je trošku tuhšej konzistencie, ale je chutný a má aj dosť dlhú trvácnosť. Odporúčam použiť rôzne druhy semienok, pridajú na chuti.  


Suroviny

  • 450 g múka hladká/polohrubá
  • 500 g jogurt biely
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL kryštálový cukor
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • alternatívne:
  • semienka (slnečnica, sezam, ľan, tekvica...), rasca mletá alebo celá

Postup

Cesto:

irsky

V mise zmiešame najprv všetky suché suroviny, aby sa sóda bikarbóna rovnomerne premiešala. Následne pridáme jogurt a varechou zmiešame (cesto nemiesime).

Pečenie:

irsky1

Vytvarujeme bochníček a vložíme ho do formy. Na dno formy položíme kúsok papiera na pečenie, alebo ho jemne potrieme olejom.

Dobrú chuť!

irsky2

Chlebík pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov približne 50 - 60 minút. Po upečení chlebík vyberieme a necháme vychladnúť (najlepšie na mriežke).

Vytlačiť recept