kvasu

Kvašáky

Rôzne
Vytlačiť recept

A opäť môžeme polemizovať o pôvode tejto sezónnej pochúťky. Tak, ako aj u nás, obľúbené sú v Čechách, predávajú ich na tržnici v Poľsku a k dispozícii sú aj fajnšmekrom v Rusku. Iste, ani Maďari nezostali v úzadí. Nech už je ich pôvod kdekoľvek, zbožňujem ich, čím chrumkavejšie - tým lepšie a ako inak, poriadne vychladené. 

Počas uhorkovej sezóny nikdy neminiem trhovisko Miletičova, kde si ako prvé zadovážim čerstvé uhorky, veľké tak akurát (cca 10-12 cm) a aj hotové kvašáky - na spestrenie čakania na vykvasenie tých mojich.

Suroviny

  • 1 kg uhorky nakladačky
  • 3 strúčiky cesnak
  • 3-4 PL soľ
  • vínny list, kôpor
  • krajec chleba
  • čierne korenie celé
  • alternatívne: chili
  • voda

Postup

Umytie:

kvas1

Uhorky poriadne očistíme a necháme chvíľu namočené vo vode (menej zhorknú). Potom do stredu každej uhorky spravíme nožíkom vpich, aby mohol unikať oxid uhličitý (inak by nám uhorky zmľandraveli). Veľký zavárací pohár dôkladne umyjeme. Na dno položíme umytý vínny list (úprimne, keď som vynechala, nič sa nestalo...), kôpor, čierne korenie celé a krajec chleba.

Naukladanie uhoriek:

kvas2

Na to naskladáme vrstvy uhoriek, prihodíme ešte pár guličiek celého korenia a tri očistené strúčiky cesnaku. Kto má rad pikantné, prihodí chili papričky alebo prisype mleté chili korenie. 

Nálev:

kvas3

Prevaríme vodu, v ktorej roztopíme 3-4 PL soli (dávkovanie je 40-50 g soli na 1 liter vody). Keď mierne vychladne, zalejeme ňou uhorky v pohári. 


Kvasenie:

kvasu

Uhorky v pohári zaťažíme tak, aby boli celé ponorené. Navrch položíme krajec chleba, uzavrieme a uložíme kvasiť  na teplé/sknečné miesto. Keď uhorky začnú kvasiť, preložíme ich z priameho slnka do tieňa. Podľa potreby dolievame slanou vodou, aby nám uhorky nezačali plesnivieť. Kvasenie trvá pár dní, záleží od teploty/počasia. Po vykvasení udržiavame v chlade. 

Dobrú chuť!

kvas4

*

kvas5
Vytlačiť recept