pizza7

Pizza

Rôzne 60 min
Vytlačiť recept

Receptov na pizzu je tak nespočetné množstvo, že sa môže javiť ako zbytočné pridávať ďalší. Vyskúšali sme ich niekoľko, tento však patrí medzi naše najosvedčenejšie. Dlho a odhodlane sme skúšali, vylepšovali, aj v spolupráci s kamarátkou Katkou z Novej Bystrice, a teda ponúkame náš (zatiaľ) najlepší recept na pizzové cesto. Pizza je úžasné chrumkavá, cesto sa nerozmočí ani pri riadne bohatom obložení, okraje cesta sú bublinkové a ak náhodou pár kúskov zostane, chutná je aj na druhý deň. Z tejto dávky sa spravia 4 bochníčky, následne z nich teda 4 väčšie pizze. My ju už robíme hneď z dvojitej dávky   

Po niekoľkých pokusoch musím skonštatovať, že naozaj sa upečie lepšie, ak cesto prešlo mrazom, ale ak tento krok vynecháme a pizzu dáme piecť hneď po nakysnutí cesta, tragédia to určite nebude. 

Obloženie si každý zvolí podľa chuti, ja milujem kombináciu: šunka, mozzarela, šampióny, slaninka, kapary, artičoky a jalapeňos, s poslednými 3 ingredenciami sa manžel nepriatelí, tak polovicu pizze obkladám podľa jeho gusta. Zopár tipov na tie klasiky: 

Pizza Margherita: paradajkový základ, mozzarella, bazalka

Pizza Funghi: paradajkový základ, mozzarella, šampióny

Pizza Neapol/Napoli : paradajkový základ, mozzarella, prosciutto crudo, čierne olivy, zelené olivy, čerstvé šampiňóny, rukola, parmezán

Pizza Prosciutto cotto: paradajkový základ, mozzarella, dusená šunka

Pizza Pepperoni: paradajkový základmozzarella, pikantná saláma pepperoni

Pizza Diavola: paradajkový základmozzarella, pikantná saláma, čierne olivy, čerstvá paprika, chilli papričky, parmezán

Pizza Capri: paradajkový základ, mozzarella, dusená šunka, čerstvé šampiňóny, kukurica

Pizza Quattro stagioni: paradajkový základ, mozzarella, dusená šunka, artičoky, čerstvé šampiňóny, olivy, parmezán

Pizza Carbonara: smotana, mozzarella, slanina, vajíčko, parmezán

Pizza Frutti di mare: paradajkový základmozzarella, dary mora, chilli papričky

Pizza Tonno: paradajkový základ, mozzarella, tuniak, cibuľa

Pizza Quattro formaggi: paradajkový základmozzarella, niva/gorgonzola, camembert, parmezán

Pizza gazdovská: paradajkový základmozzarella, cibuľa, klobása, slanina, baranie rohy

Pizza Hawai: paradajkový základ, mozzarella, dusená šunka, ananás












Suroviny

  • cesto:
  • 500 g pizová múka alebo hladká múka
  • 1 PL olivový olej
  • 350 ml voda
  • 2-3 g droždie
  • 1 ČL soľ
  • 1/2 ČL cukor (nie je nevyhnutný)
  • provensálske korenie/oregano
  • ingrediencie na obloženie podľa vlastnej chuti
  • aletrantívne na potretie okrajov: cesnak, olivový olej

Postup

Cesto - krok 1:

Vo väčšej mise zmiešame múku, soľ, cukor a rozdrobené kvasnice. Pridáme olivový olej a vodu. Cesto miesime rukami cca 10 minút, ak sa lepí na okraj misy, jemne prisýpame múku.  

Cesto - krok 2:

Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí, zakryjeme útierkou a dáme na teplé miesto nakysnúť (miesto bez prievanu). Necháme kysnúť dovtedy, kým cesto stále naberá objem, kľudne aj niekoľko hodín, prípadne cez noc. 

Cesto - krok 3:

Potom rozdelíme na 4 bochníčky (dávka je na 4 ks pizze), zabalíme do fólie a necháme kysnúť ďalších 10 minút. 

Cesto - krok 4:

Po nakysnutí cesto vyberieme z misky (ak sa lepí na boky misy, pomúčime si ruky a stiahneme ho z nich), rukami spracujeme do bochníka a kľudne necháme ešte na doske hodinu kysnúť. Cesto rozdelíme na 4 bochníčky, vložíme do mikroténových sáčkov (každý bochník do samostatného sáčka), vytlačíme vzduch a uzavrieme. Prípadne môžeme cesto zabaliť do potravinovej fólie. Uložíme do mrazničky. 

Cesto - krok č.5:

Pred prípravou pizze cesto včas vyberieme z mrazničky (aspoň 3 hodiny) a necháme pri izbovej teplote rozmraziť. Pomúčime si dosku a rukami sformujeme z bochníka pizzový základ (nevaľkáme; rukami vytláčame cesto od stredu ku krajom, pričom okraje by mali byť hrubšie a široké aspoň 1,5-2 cm). Ak sa cesto na ruky/dosku lepí, veľmi jemne podsýpame múkou. Na vytvarovaný pizzový základ nanesieme paradajkový pretlak a lyžicou rozotrieme po celom základe (okrem okrajov). Poprášime provensálskym korením/oreganom a môžeme obkladať podľa chuti. 

Ingrediencie:

pizza3

 Obložíme podľa chuti a preferencií. 

-šunka, salám, slaninka, sušená šunka...,

-syry rôzneho druhu, 

-huby čerstvé alebo sterilizované, 

-olivy, kukurica, artičoky, sardely, kapary,

-

Okraje:

pizza2

V miske si zarobíme zmes z rozpučeného cesnaku a olivového oleja. Rozmiešame a potrieme okraje upečenej pizze.

Pečenie:

pizza5

Ak pečieme v elektrickej rúre, poriadne ju rozohrejeme aj s plechovým pekáčom (otočeným opačne) - 250 stupňov. Pečieme podľa typu rúry 7-10 minút. 

*

pizza6

*

pizza7
Vytlačiť recept