caltyuvod

Pletenky (calty)

Rôzne 120 min
Vytlačiť recept

S kamarátom Maťom a jeho bratom Tomim sme strávili v detstve nejaký čas u našich chtelnických babiek a spoločnú spomienku na tú jeho máme zhmotnenú v podobe voňavých, nadýchaných a lahodných pletienok. Tieto Maťova babka Julka nenazvala inak ako calty. Pojedali sme ich ešte teplé - rovno z plechu a nikdy sme sa neuspokojili iba s jednou. Hľadala som po starých kuchárskych knihách, všemožne googlila po internetoch, ale väčšina receptov na calty je v sladkej forme. Tie Julkine však boli naslano a boli skutočne jedinečné. Tak som sa odhodlala k pečeniu, aspoň sa výsledkom k caltám priblížiť - vznikli však len výborne pletenky. Moju snahu ofrflal Maťo nasledovne: Julkine calty boli menšie (cca 15 cm), pletené zo štyroch vrkočov, nesypala na ne žiadne semeno ani soľ, cesto sa zarábalo zo 750 g polohrubej múky a calty sa potierali  masťou alebo olejom (nikdy nie vajíčkom). Nuž, tak dnes pletenky, calty niekedy nabudúce...

Suroviny

  • kvások:
  • 42 g droždie (kocka)
  • 1 ČL kryštáľový cukor
  • 270 ml vlažné mlieko
  • cesto:
  • 500 g preosiata hladká múka
  • 1 vajce
  • 100 ml oleja
  • 1,5 ČL soľ
  • 1 vajce na potretie
  • alternatívne: na posypanie hrubozrnná soľ, rasca celá, sezam, ľanové semienka a pod.

Postup

Kvások:

calty

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Necháme 10-15 minút na teplom mieste, aby kvasnice napučali. 

Cesto:

calty1

Napučaný kvások prelejeme do veľkej misy, pridáme 500 g preosiatej hladkej múky (naozaj odporúčam múku preosiať), soľ, vajce a olej.

Vypracovanie cesta:

calty2

Buď ručne, alebo v robote vypracujeme hladké nadýchané cesto. Necháme na teplom mieste nakysnúť (pozor na prievan, otvorené okná a pod., cesto je rado v teplúčku).

Kysnutie:

calty3

Po nakysnutí by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem.

Spracovanie cesta:

calty4

Cesto presunieme na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho valec, ktorý nožom rozdelíme na 8 rovnakých dielov.

Spracovanie cesta:

calty6

Z každej časti vytvarujeme malý bochníček.

Formovanie pletenky:

calty7

Bochníček rozgúľame rukami do šulca (cca 40-45 cm dlhého) a vytvoríme písmeno P (koniec šulca preložíme do polovičky jeho dĺžky. 

Formovanie pletenky:

calty8

Spodnú časť písmena P prevlečieme cez hornú časť (cez bruško "P-čka").

Formovanie pletenky:

calty9

Vrchnú časť bruška natiahneme a pretočíme.

Formovanie pletenky:

calty10

Voľnú časť písmena P (pôvodná spodná časť písmena P) zasunieme do očka, ktoré nám zostalo voľné.

"Podkysnutie" pletienok:

calty12

Pletienky presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme v teple ešte 10-15 minút "podkysnúť". Zatiaľ si necháme nahriať rúru na 200 stupňov. Odporúčam do rúry na spodok uložiť pekáč s vodou, vznikne para, ktorá pomôže pečivu nádherne sa dvihnúť. 

Pečenie:

calty13

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov, približne 15 minút (čas pečenia veľmi závisí od samotnej rúry, ako aj od hrúbky a veľkosti pleteniek), preto počas pečenia pletenky priebežne sledujeme. Mali by získať krásnu zlatavú farbu a keď do pletenky zapichneme špajlu, po vytiahnutí by mala byť čistá, bez drobných čiastočiek lepkavého cesta).

Vytlačiť recept