rozky_uvod

Rožky – domáce pečivo

Rôzne 90 min
Vytlačiť recept

Suroviny

  • 500 g hladká múka (preosiata)
  • 270 ml teplej vody
  • 30 g masti
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL trstinového cukru (môže byť aj klasický biely)
  • 20 g kvasníc
  • Alternatívne: kmín, ľanové semienka, sezamové semienka, mak
  • Na potretie pred pečením: 1 vajce
  • Posypanie: napr. kmín, ľanové semienka, sezamové semienka, mak, kamenná soľ, strúhaný syr

Postup

krok

rozky_2

V mise zmiešame všetky ingredencie (nie je potrebné zarábať kvások). Ja ich nasypem priamo do misy z mixéra a nechám miešať najprv na slabú rýchlosť cca 1 minútu, potom zvýšim otáčky a necháme miešať cca 5 minút, resp. kým sa cesto neprestane lepiť na misu.

krok

rozky_4

Misu zakryjem utierkou a nechám kysnúť cca 40-50 minút na teplom mieste. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

krok

rozky_7

Následne si ho spracujeme buď na žemle, rožteky alebo bochníčky. Zvyčajne (ak je cesto kvalitne vymiesené), nie je treba podsypávať múkou, cesto sa nelepí. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte zakryté utierkou cca 15 minút kysnúť. Treba myslieť na to, že pri pečení ešte pečivo zväčší svoj objem, preto je potrebné nechať medzi jednotlivými kúskami dostatočne medzery.

krok

rozky_10

Odokryjeme, potrieme rozmiešaným vajíčkom a podľa chuti posypeme – kmínom, sezamom, kamennou soľou, ľanovými semienkami, makom a pod.

Rožky vložíme do trúby rozohriatej na 220 stupňov na strednú mriežku. Dostala som odporúčanie na spodnú časť trúby položiť malý pekáčik s vodou, para pomáha cestu nadvihnúť sa (pekáčik s vodou vkladám už pri spustení trúby) a už praktikujem len takto.

Pečivo sa pečie cca 10-15 minút, dobu pečenia je treba odhadnúť podľa zafarbenie. Po upečení je dobré rožky preložiť na mriežku a nechať nezakryté vychladnúť. Ak by ste mali pocit, že pri chladnutí veľmi tvrdnú, na pár minút ich treba zakryť utierkou.

Vytlačiť recept