dsc_0499

České koláče

Sladké jedlá a pečenie
Vytlačiť recept

Postup

Cesto:

dsc_0381

Cesto pripravujem rovnaké ako na Moravské koláče. Kvások, šľahačka, spracovanie cesta, cca 45-60 minút kysnutie cesta. 

Plnka/plnky:

dsc_0123

Kým nám nakysne cesto, pripravíme si plnku/plnky. Každá plnka je gramážou počítaná na celú davku cesta, takže ak budeme plnky kombinovať, množstvo surovín si musíme prispôsobiť.

Tvarohová plnka:

500 g tvaroh tučný krémový 

1 ks vanilkový práškový puding, prípadne Zlatý klas 

100 g práškový cukor

1 vanilkový cukor 

1 žĺtko

citrónová kôra (ak máme)

alternatívne: drobné ovocie (brusinky, čučoriedky, ríbezle; v prípade sterilizovaných riadne odkvapkané)

Lekvárová plnka:

400 g tuhý lekvár (slivkový, marhuľový a pod.)

Orechová plnka:

400 g orechy mleté

80 g cukor práškový

50 ml mlieko 

1 PL rum

Maková plnka:

250 g mak

150 ml mlieko

80 g cukor práškový

1 PL rum

1 PL lekvár/med

Na zdobenie:

1 ks vajce na potretie okrajov

hrozienka namočené v rume

mandle

orechy 


Vykrajovanie:

dsc_0127

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na múkou poprášenej doske na hrúbku cca 1 cm. Pohárom vykrajujeme okrúhle koláčiky (priemer cca 7 cm). Na plech vystlaný papierom na pečenie si naukladáme vykrojené koláčiky z cesta (medzi koláčmi necháme priestor cca 3-4 cm, nakoľko pri pečení zväčšia svoj objem). Zoberieme si ďalší pohár, ktorý má menšie dno (priemer cca 5 cm) a dnom pohára vtláčame do vykrojených kruhov stred, aby nám vznikla priehlbina na plnku.

Naplnenie:

dsc_0491

Lyžicou naplníme plnku/plnky do jamiek, ktoré sme vytvorili v koláčikoch dnom pohára. Naplníme čo najviac, ale tak, aby plnka nepresahovala na vyvýšený okraj koláča. Kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom (mašlovačkou). Ozdobíme mandľami, hrozienkami, prípadne inými prísadami. 

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 15 minút. Ak chceme pocukrovať práškovým cukrom (najlepšie cez jemné sitko), počkáme, kým koláče vychladnú.

Dobrú chuť!

dsc_0505
Vytlačiť recept