

České koláče
Sladké jedlá a pečeniePostup
Cesto:

Cesto pripravujem rovnaké ako na Moravské koláče. Kvások, šľahačka, spracovanie cesta, cca 45-60 minút kysnutie cesta.
Plnka/plnky:

Kým nám nakysne cesto, pripravíme si plnku/plnky. Každá plnka je gramážou počítaná na celú davku cesta, takže ak budeme plnky kombinovať, množstvo surovín si musíme prispôsobiť.
Tvarohová plnka:
500 g tvaroh tučný krémový
1 ks vanilkový práškový puding, prípadne Zlatý klas
100 g práškový cukor
1 vanilkový cukor
1 žĺtko
citrónová kôra (ak máme)
alternatívne: drobné ovocie (brusinky, čučoriedky, ríbezle; v prípade sterilizovaných riadne odkvapkané)
Lekvárová plnka:
400 g tuhý lekvár (slivkový, marhuľový a pod.)
Orechová plnka:
400 g orechy mleté
80 g cukor práškový
50 ml mlieko
1 PL rum
Maková plnka:
250 g mak
150 ml mlieko
80 g cukor práškový
1 PL rum
1 PL lekvár/med
Na zdobenie:
1 ks vajce na potretie okrajov
hrozienka namočené v rume
mandle
orechy
Vykrajovanie:

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na múkou poprášenej doske na hrúbku cca 1 cm. Pohárom vykrajujeme okrúhle koláčiky (priemer cca 7 cm). Na plech vystlaný papierom na pečenie si naukladáme vykrojené koláčiky z cesta (medzi koláčmi necháme priestor cca 3-4 cm, nakoľko pri pečení zväčšia svoj objem). Zoberieme si ďalší pohár, ktorý má menšie dno (priemer cca 5 cm) a dnom pohára vtláčame do vykrojených kruhov stred, aby nám vznikla priehlbina na plnku.
Naplnenie:

Lyžicou naplníme plnku/plnky do jamiek, ktoré sme vytvorili v koláčikoch dnom pohára. Naplníme čo najviac, ale tak, aby plnka nepresahovala na vyvýšený okraj koláča. Kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom (mašlovačkou). Ozdobíme mandľami, hrozienkami, prípadne inými prísadami.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 15 minút. Ak chceme pocukrovať práškovým cukrom (najlepšie cez jemné sitko), počkáme, kým koláče vychladnú.
Dobrú chuť!
