chx

Cheesecake

Sladké jedlá a pečenie 95 min
Vytlačiť recept

Cheesecake je veľmi jednoduchý koláč (v tejto obmene pečený), ktorý vyrobí za málo peňazí veľa muziky. Pochádza vraj ešte z čias starovekého Grécka a jeho základom je korpus zo sušienok a syrová hmota. Najčastie sa používa syr Philadelphia, ale jemný nehrudkovitý tvaroh, či smotana na šľahanie sú rovnocennou náhradou (najlepšia je kombinácia oboch). 

Táto citrónová variácia je svieža, občerstvujúca, vynikajúci tip na sladké prekvapenie pre hostí, nakoľko sa dá pripraviť vopred - dobre odležaný a vychladnutý cheesecake chutí skutočne dvakrát lepšie. 

Už len dozdobiť ovocím, mätou, či jedlými kvetmi a úspech je zaručený!

Suroviny

  • korpus:
  • 200 g sušienok
  • 100 g maslo
  • 1 vanilkový cukor
  • alternatívne: orechy
  • náplň:
  • 2 ks Zlatý Klas
  • citrónová kôra
  • 500 g tvaroh jemný (nehrudkovitý)
  • 2 PL kryštálový cukor
  • 3 ks vajcia
  • 1 PL rum
  • 2 šľahačkové smotany (2x250 ml)
  • poleva:
  • 3 ks žĺtka
  • citrónová kôra a šťava z 3 ks citrónov/limetiek
  • 100 g maslo
  • 3-5 PL kryštálový cukor

Postup

Korpus - príprava:

ch1

Sušienky nalámeme a spoločne s roztopeným maslom rozmixujeme na kompaktnú zmes. 

Korpus - pečenie:

ch2

Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Zmes vložíme do formy a lyžickou ho roztlačíme na dno až k bokom. Pečieme v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 10 minút. Po upečení korpus vytiahneme a necháme vychladnúť.

Náplň:

ch6

Vo väčšej mise zmiešame dohladka šľahačkové smotany, vajcia, Zlaté Klasy, cukor, tvaroh a nastrúhanú citrónovú kôru.

Pečenie:

ch3

Zmes vylejeme do formy na vychladnutý korpus a dáme piecť na 150 stupňov na cca 45-50 minút. Počas pečenia neotvárame dvierka na trúbe, aby nám náplň nepadla. Po uplynutí času na pečenie koláč ešte nevyberáme, len pootvoríme dvierka  na trúbe a necháme ho tam ešte približne 10 minút. 

Vyberieme, ostrým nožom oddelíme koláč po bokoch od formy, aby nám pri chladnutí nepraskla náplň (chladnutím sa koláč trochu stiahne). Necháme vychladnúť. 

Citrónová poleva:

ch4

Do malého hrnčeka si pripravíme 3 žĺtky, 3 PL cukru, citrónovú kôru a citrónovú šťavu z 3 citrónov, 100 g masla. Za stále miešania na malom ohni všetko vymiešame v hladkú zmes (nevaríme, len zohrejeme, aby sa nám zmes spojila). Odložíme bokom vychladnúť. Keď zmes vychladne, vylejeme (natrieme) ju na vychladnutý koláč. Odložíme stuhnúť do chladu, čím dlhšie - tým lepšie, ideálne cez noc. 

Dobrú chuť!

ch

ch7
Vytlačiť recept