Postup
Cesto:
Ako prvé zmiešame všetky suché suroviny (múka, cukor, kakao, prášok do pečiva a pomleté orechy). Pridáme rozpustené/zmäknuté maslo, rum a vajíčko a vypracujeme cesto.
Odležanie cesta:
Cesto vložíme do mikroténového sáčku a necháme odležať v chladničke cca 20-30 minút. Tento krok nie je povinný, avšak po odležaní cesta sa s ním lepšie pracuje.
Plnka:
Pripravíme si plnku: nakrájame si ovocie na menšie kúsky, ak pužívame kompót, necháme ho v sitku poriadne odkvapkať. V miske zmiešame tvaroh/mascarpone s cukrom, citrónovou šťavou a vajíčkami.
Formovanie dna:
Do okrúhlej formy vložíme na dno papier na pečenie. Odoberieme 2/3 cesta a prstami vyformujeme spodnú časť dna + boky (postupujeme od stredu smerom k bokom).
Vloženie plnky:
Na cesto nanesieme rovnomernú vrstvu džemu/marmelády (čím výraznejší džem, tým lepšie).
Plnka:
Na túto vrstvu rozložíme dostatočne odkvapané ovocie a zalejeme ho plnkou.
Vrchná časť cesta:
Zostavájúcu časť cesta môžeme dať na chvíľu do mrazáku a potom na hrubom strúhadle nastrúhať, alebo ho len prstami rozdrobiť na malé kúsky (na mrveničku). Túto mrveničku potom rovnomerne nanesieme na koláč a jemným stlačením zarovnáme. Rozohrejeme si rúru na 180 stupňov a koláč pečieme 50 minút. Po uplynutí tohto času otvoríme dvierka na rúre a koláč necháme vo vnútri ešte cca 10-15 minút. Vytiahneme a necháme dostatočneme vychladnúť (koláč chladne aj niekoľko hodín - v závislosti od vonkajšej teploty). Krájame, až keď koláč úplne vychladne!
Dobrú chuť!
Pred podávaním môžeme pocukrovať práškovým cukrom, poliať likérom, dozdobiť lístkami mäty, ovocím, prípadne môžeme podávať so zmrzlinou.
*