tvaru

Kakaovo-tvarohový koláč

Sladké jedlá a pečenie 180 (aj s časom na vychladnutie) min
Vytlačiť recept

Koláč, ktorý odporúčam všetkými desiatimi! Pri jeho príprave sa zašpinia  dve misky a jedna forma, koláč dlho vydrží vláčny a je v ňom obsiahnuté všetko, čo zbožňujeme: tvaroh, ovocie, pikantný džem a cesto je vďaka orechom a rumu krásne chrumkavé a voňavé! Ako ovocie sa nám najviac osvedčili čerstvé sladké čerešne, ale neurazili ani jahody, či ríbezle. Ak používame ovocie kyslejšieho druhu, doporučujem plnku prisladiť.

Suroviny

  • cesto:
  • 200 g hladká múka + 100 g mleté orechy
  • (alebo 300 g hladká múka)
  • 1/2 balenie prášok do pečiva
  • 30 g kakao
  • 100 g cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 ks vajce
  • 125 g maslo
  • 1 ČL rum/rumová aróma
  • plnka:
  • 500 g tvaroh jemný nehrudkovitý
  • (alebo kombinácia tvarohu a mascarpone)
  • 1 PL citrónová šťava
  • 3 ks vajcia
  • 100 g cukor
  • ovocie (čerešne/višne/ríbezle/egreše/jahody apod.)
  • 5 PL džem (na potretie spodnej vrstvy cesta)

Postup

Cesto:

tvar1%20(2)

Ako prvé zmiešame všetky suché suroviny (múka, cukor, kakao, prášok do pečiva a pomleté orechy). Pridáme rozpustené/zmäknuté maslo, rum a vajíčko a vypracujeme cesto. 

Odležanie cesta:

tvar2%20(2)

Cesto vložíme do mikroténového sáčku a necháme odležať v chladničke cca 20-30 minút. Tento krok nie je povinný, avšak po odležaní cesta sa s ním lepšie pracuje.

Plnka:

tvar3%20(2)

Pripravíme si plnku: nakrájame si ovocie na menšie kúsky, ak pužívame kompót, necháme ho v sitku poriadne odkvapkať. V miske zmiešame tvaroh/mascarpone s cukrom, citrónovou šťavou a vajíčkami. 

Formovanie dna:

tvar4%20(2)

Do okrúhlej formy vložíme na dno papier na pečenie. Odoberieme 2/3 cesta a prstami vyformujeme spodnú časť dna + boky (postupujeme od stredu smerom k bokom). 

Vloženie plnky:

tvar5

Na cesto nanesieme rovnomernú vrstvu džemu/marmelády (čím výraznejší džem, tým lepšie).

Plnka:

tvar7

Na túto vrstvu rozložíme dostatočne odkvapané ovocie a zalejeme ho plnkou. 

Vrchná časť cesta:

tvar8

Zostavájúcu časť cesta môžeme dať na chvíľu do mrazáku a potom na hrubom strúhadle nastrúhať, alebo ho len prstami rozdrobiť na malé kúsky (na mrveničku). Túto mrveničku potom rovnomerne nanesieme na koláč a jemným stlačením zarovnáme.  Rozohrejeme si rúru na 180 stupňov a koláč pečieme 50 minút. Po uplynutí tohto času otvoríme dvierka na rúre a koláč necháme vo vnútri ešte cca 10-15 minút. Vytiahneme a necháme dostatočneme vychladnúť (koláč chladne aj niekoľko hodín - v závislosti od vonkajšej teploty). Krájame, až keď koláč úplne vychladne!

Dobrú chuť!

tvar11

Pred podávaním môžeme pocukrovať práškovým cukrom, poliať likérom, dozdobiť lístkami mäty, ovocím, prípadne môžeme podávať so zmrzlinou.

*

tvaru
Vytlačiť recept