dsc_0398a

Moravské koláče

Sladké jedlá a pečenie 240 min
Vytlačiť recept

Moravské koláčky, ktorým sa hovorí aj "svadobné", majú na Morave skutočne dlhú tradíciu. Síce sa na svadobné hostiny pečú dodnes, kedysi sa však používali najmä ako súčasť pozvania na svadbu a nosili sa hosťom ako predvýslužka. Piekla ich výhradne matka nevesty, a to bez nevestinej účasti (vraj aby sa nenarodili uplakané deti). Čím sú koláčky menšie, tým sú chutnejšie, ale zároveň aj pracnejšie. Ak sa na svadbu pečie približne 400-500 kusov, je to naozaj práca na celý deň. Okrem toho sa cení, ak sú plnené rôznymi plnkami, najčastejšie  sú to plnky tvarohové, lekvárové, makové alebo orechové. Ja pečiem koláčiky, ktorým sa vraví "dvojctihodné", okrem plnky vo vnútri koláčika je aj plnka vonkajšia (najčastejšie tuhý lekvár). Je to jeden z tých časovo náročnejších receptov, na ktorý si treba vyčleniť pár hodín ničím nerušenej práce.

Vyskúšala som niekoľko receptov, tento je suverénnym víťazom, vďaka šľahačke, ktorá sa pridáva do cesta, sú koláčky nádherne vláčne a vydržia tak aj 2-3 dni. To sa však málokedy podarí otestovať, zvyčajne sa po nich do pár hodín len tak zapráši. 

Suroviny

  • Cesto:
  • 42 g kvasnice
  • 100 g kryštálový cukor
  • 100 ml mlieko
  • 500 g hladká múka
  • 120 g maslo
  • 250 ml šľahačková smotana
  • 2 žĺtka
  • štipka soli
  • Plnka vnútorná:
  • 250 g tvaroh
  • 2 PL hladká múka
  • 80 g práškový cukor
  • 1 žĺtko
  • rum
  • hrozienka
  • citrónová kôra
  • 1 vanilkový cukor
  • Plnka vonkajšia:
  • tuhý lekvár (slivkový)
  • Mrvenička:
  • 30 g maslo
  • 30 g práškový cukor
  • 40 g hladká múka
  • 1 vajíčko na potretie

Postup

Kvások:

dsc_0359

V miske zohrejeme 100 ml mlieka (aby bolo vlažné až teplé, nie horúce). Pridáme 2 PL kryštálového cukru a nadrobíme kocku droždia. Dáme na cca 10 minút na teplé miesto nakysnúť. 

Časť cesta 1:

dsc_0363

Vo veľkej mise zmiešame zmäknuté maslo, 2 žĺtka, práškový a vanilkový cukor.

Časť cesta 2:

dsc_0369

V ďalšej miske vyšľaháme smotanu na šľahanie dotuha. 

Preosiatie múky:

dsc_0364

Do veľkej misy so zmesou zo žĺtkov, cukru a masla preosejeme cez sitko múku (cesto s preosiatou múka oveľa lepšie nakysne). Pridáme štipku soli. 

Vypracovanie cesta:

dsc_0374

Do veľkej misy s múkou a so zmesou zo žĺtkov pridáme vyšľahanú sľahačku a kvások, spracujeme všetko na kompaktné cesto (miesime aspoň 5 minút). Ak sa cesto príliš lepí, posypeme trochou múky.

Kysnutie cesta:

dsc_0381

Spracované cesto v mise zakryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 45-50 minút (cesto nesmie byť v prievane). Nakysnuté cesto takmer znásobí svoj objem.

Plnka:

img_20200507_094304

Kým nám nakysne cesto, pripravíme si tvarohovú (prípadne inú) plnku. Do misky vyklopíme tvaroh, pridáme žĺtok, cukor a hrozienka namočené v rume (rum zlejeme). Môžeme pridať najemno nastrúhanú kôru z riadne umytého citróna. Prípadne môžeme primiešať drobné ovocie ako sú čučoriedky, brusnice, maliny, na menšie kúsky nakrájané jahody a pod. (ak používame zavárané ovocie, poriadne ho necháme odkvapkať). Ak sa nám zdá byť plnka príliš tekutá, pridáme 1-2 PL lyžice múky (nechceme, aby nám pri pečení plnka vytekala).

Vyvaľkanie:

img_20200507_095529

Pomúčime dosku a vykysnuté cesto vyvaľkáme na cca 0,3-0,5 cm hrubý plát, narežeme na kocky cca 7x7 cm. Do stredu každej kocky vložíme lyžicu plnky. 

Tvarovanie koláčikov:

dsc_0384

Prstami chytíme okraje štvorcov a tvarujeme z nich guľaté batôžky tak, aby bola plnka kompletne uzatvorená. Pokladieme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby spoje na koláčikoch boli smerom hore.

Dotvorenie koláčikov:

dsc_0385

Lyžičkou zatlačíme do stredu koláčika, aby vznikla malá jamka, do ktorej lyžičkou vložíme kôpku lekváru. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mrveničkou (zmes múky, masla a cukru).   Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 15-20 minút (závisí aj od veľkosti koláčikov).

Dobrú chuť!

dsc_0400
Vytlačiť recept