
Moravské koláčky, ktorým sa hovorí aj "svadobné", majú na Morave skutočne dlhú tradíciu. Síce sa na svadobné hostiny pečú dodnes, kedysi sa však používali najmä ako súčasť pozvania na svadbu a nosili sa hosťom ako predvýslužka. Piekla ich výhradne matka nevesty, a to bez nevestinej účasti (vraj aby sa nenarodili uplakané deti). Čím sú koláčky menšie, tým sú chutnejšie, ale zároveň aj pracnejšie. Ak sa na svadbu pečie približne 400-500 kusov, je to naozaj práca na celý deň. Okrem toho sa cení, ak sú plnené rôznymi plnkami, najčastejšie sú to plnky tvarohové, lekvárové, makové alebo orechové. Ja pečiem koláčiky, ktorým sa vraví "dvojctihodné", okrem plnky vo vnútri koláčika je aj plnka vonkajšia (najčastejšie tuhý lekvár). Je to jeden z tých časovo náročnejších receptov, na ktorý si treba vyčleniť pár hodín ničím nerušenej práce.
Vyskúšala som niekoľko receptov, tento je suverénnym víťazom, vďaka šľahačke, ktorá sa pridáva do cesta, sú koláčky nádherne vláčne a vydržia tak aj 2-3 dni. To sa však málokedy podarí otestovať, zvyčajne sa po nich do pár hodín len tak zapráši.