slide 1 of 1
Vytlačiť recept

Tradičný slovensko-český koláč, ktorý sa pečie najčastejšie v lete a na jeseň, kedy nám v záhrade dozrieva rôzne ovocie. Či ho už doplníme o tvaroh, džem, posypeme cukrom, či mrkveničkou, to už je na našej fantázii a chuti, základ zostáva rovnaký: jemné a vláčne kysnuté cesto a dostatočne dozreté ovocie.

Suroviny

  • Kvások:
  • 42 g droždia
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 30 g kryštálový cukor
  • Cesto:
  • 100 ml mlieko
  • 500 g hladká múka
  • 2 žĺtky
  • 50 ml olej
  • 120 g maslo
  • 80 g kryštálový cukor
  • štipka soli
  • Drobenka:
  • 100 g hladká múka
  • 50 g maslo
  • 50 g kryštálový cukor

Postup

Cesto:

cesto

Pripravíme si cesto podľa receptu na kysnuté cesto (osvedčený recept, kde vďaka smotane zostane cesto krásne vláčne aj na ďalší deň, ak ovšem z koláča zostane...). 

cesto 

Cesto vyvaľkáme a uložíme na plech. Môžeme potrieť džemom alebo tvarohom a posypať škoricou (my škoricu neradi, takže bez...)

Ovocie:

ovocny1

Ovocie (slivky, marhule, broskyne, ríbezle, egreše, čerešne, višne a pod.) umyjeme, osušíme, a pokrájame na kúsky. Poukladáme na vyvaľlkané cesto. Ak je ovocie kyslejšie, môžeme ho posypať kryštálovým alebo vanilkovým cukrom.  

Pečenie:

ovocny

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 20-25 minút.

Vytlačiť recept