piteuvod

Pité jablkové/tvarohové

Sladké jedlá a pečenie 120 min
Vytlačiť recept

Koláčik môjho detstva - rozvoňaná kuchyňa babičky Gizky v Dúbravke, v dvoj-izbovom byte natlačení strýkovia, tety, rodičia, bratranci a sesternice, dobrá nálada, hodne smiechu, kopec jedla a ku kávičke, samozrejme, štrúdľa alebo pité! Aby sa tábory jablkových a tvarohových protivníkov nehádali, upečené vždy pre istotu obe verzie. Vyskúšala som rôzne recepty, niektoré úspešne, iné menej, tento recept sa priblížil tomu babičkinému pité najviac. Rozpis receptu je určený na veľkosť pekáča 30x40 cm a s použitím oboch plniek (cca polovica pité s tvarohovou plnkou, druhá polovica jablková). 

Recept pochádza pravdepodobne z Maďarska, kde ho nájdeme pod názvom Almás Pite, dosť podobných znakov by sme však našli aj pri anglickom Apple Pie, ktorý sa podáva so zmrzlinou.


Suroviny

  • Cesto:
  • 600 g hladká múka
  • 200 g práškový cukor
  • 2 ks vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 250 g maslo/HERA
  • 1 dcl mlieko
  • štipka soli
  • Tvarohová plnka:
  • 500 g tvaroh jemný (hrudkoviťý alebo nehrudkovitý)
  • 4 PL kryštálový cukor
  • 1 ks vanilkový puding (prášok)/Zlatý klas
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 ks vajce
  • 1 PL hrozienka namočené v rume
  • Jablková plnka:
  • 4 ks jablká
  • 3 PL kryštálový/trstinový cukor
  • 1 PL hrozienka namočené v rume
  • škorica mletá

Postup

Cesto:

pite1

Preosejeme múku a práškový cukor, pridáme vajíčka, prášok do pečiva, štipku soli a vymiesime cesto.

Plnka tvarohová:

V mise zmiešame tvaroh, vajíčko, kryštálový a vanilkový cukor. Pridáme hrozienka namočené v rume a nastrúhanú citrónovú kôru z dobre umytého citróna (strúhame len žltú časť kože, biela pod ňou je horká).

Plnka jablková:

Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Trochu pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nám jablká príliš nezhnedli. Necháme odstáť, aby jablká pustili šťavu, ktorú následne z jabĺk rukami vymačkáme. Pridáme cukor a škoricu, premiešame.

Rozloženie cesta:

pite3

Cesto si rozdelíme na dve polovice (jednu na spodnú a druhú na vrchnú časť). Polovicu cesta položíme na pomúčený papier na pečenie a rozvaľkáme do obdĺžnika, približne o veľkosti pekáča, v ktorom budeme piecť. Vložíme do pekáča aj s papierom, okraje presahujúce dno pekáče nožom orežieme.

Plnky:

pite4

Na cesto rovnomerne rozotrieme obe plnky (prípadne len jednu, ak sme sa rozhodli len pre jednu z nich).

Prekrytie cestom:

pite6

Druhú časť cesta opäť vyvaľkáme na pomúčenom papieri na pečenie. S papierom prenesieme do pekáča, jemne položíme jedným krajom na plnky. Zo spodu pomalým ťahom šťahujeme papier na pečenie tak, aby cesto prilínalo na plnky. Jemne utlačíme a presahujúce kraje orežeme.Vrchnú vrstvu cesta poprepichujeme vidličkou, aby mohla z plniek unikať prebytočná vlhkosť.

Pečenie:

pite7

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 20-25 minút (do zlatista). Necháme poriadne vychladnúť a pomocou dosky na krajánie preklopíme dnom navrch. Nakrájame, môžeme posypať práškovým cukrom a podávame.

Dobrú chuť!

pite8
Vytlačiť recept