
Koláčik môjho detstva - rozvoňaná kuchyňa babičky Gizky v Dúbravke, v dvoj-izbovom byte natlačení strýkovia, tety, rodičia, bratranci a sesternice, dobrá nálada, hodne smiechu, kopec jedla a ku kávičke, samozrejme, štrúdľa alebo pité! Aby sa tábory jablkových a tvarohových protivníkov nehádali, upečené vždy pre istotu obe verzie. Vyskúšala som rôzne recepty, niektoré úspešne, iné menej, tento recept sa priblížil tomu babičkinému pité najviac. Rozpis receptu je určený na veľkosť pekáča 30x40 cm a s použitím oboch plniek (cca polovica pité s tvarohovou plnkou, druhá polovica jablková).
Recept pochádza pravdepodobne z Maďarska, kde ho nájdeme pod názvom Almás Pite, dosť podobných znakov by sme však našli aj pri anglickom Apple Pie, ktorý sa podáva so zmrzlinou.