
Tartaletky pochádzajú (ako inak vzhľadom na ich honosný názov) z Francúzska a celosvetovo sa tešia veľkej obľube. Z časti asi aj kvôli variabilite a možnosti kreovať, či už s plnkami, či s dozdobením. Iste, človek sa zdrží tvorbou košíčkov, ale dajú sa vytvoriť dopredu - v uzatvorenej nádobe vydržia aj dva týždne a je možné ich aj zamraziť. Naplniť ich je potom pár-minútovou záležitosťou a pre mňa je to práve tá tvorivá, zábavná tartaletková časť. Skúšala som formu na muffiny, originál formu na tartaletky, silikónové košíčky, avšak pri všetkých typoch platí, že dno košíčka je nutné zaťažiť, aby sa príliš nedvíhalo (nasypať na dno napr. suchú fazuľu). Ale ak sa aj dvihlo, čajovou lyžičkou som ho vtlačila dnu a plnka tento nedostatok spoľahlivo zakryla.
A plnky, tu je skutočne na výber: tvaroh, šľahačka, džem, snehový krém, mascarpone, nutela, puding a ich vzájomné kombinácie. Samozrejme, ten výsledný dojem dotvára najmä ovocie, prípadne orechy alebo bylinky, ako je napr. mäta. Kto chce byť viac ako dokonalý, môže zaglazovať ovocie a povrch tartaletky malou vrstvou želatíny.