taruvod

Tartaletky (sladké košíčky)

Sladké jedlá a pečenie 150 min
Vytlačiť recept

Tartaletky pochádzajú (ako inak vzhľadom na ich honosný názov) z Francúzska a celosvetovo sa tešia veľkej obľube. Z časti asi aj kvôli variabilite a možnosti kreovať, či už s plnkami, či s dozdobením. Iste, človek sa zdrží tvorbou košíčkov, ale dajú sa vytvoriť dopredu - v uzatvorenej nádobe vydržia aj dva týždne a je možné ich aj zamraziť. Naplniť ich je potom pár-minútovou záležitosťou a pre mňa je to práve tá tvorivá, zábavná tartaletková časť. Skúšala som formu na muffiny, originál formu na tartaletky, silikónové košíčky, avšak pri všetkých typoch platí, že dno košíčka je nutné zaťažiť, aby sa príliš nedvíhalo (nasypať na dno napr. suchú fazuľu). Ale ak sa aj dvihlo, čajovou lyžičkou som ho vtlačila dnu a plnka tento nedostatok spoľahlivo zakryla.

A plnky, tu je skutočne na výber: tvaroh, šľahačka, džem, snehový krém, mascarpone, nutela, puding a ich vzájomné kombinácie. Samozrejme, ten výsledný dojem dotvára najmä ovocie, prípadne orechy alebo bylinky, ako je napr. mäta. Kto chce byť viac ako dokonalý, môže zaglazovať ovocie a povrch tartaletky malou vrstvou želatíny.

Suroviny

  • Košíčky:
  • 200 g hladká múka
  • 200 g studené maslo
  • štipka soli
  • 2 ks vanilkový cukor
  • 2 PL studená voda
  • 1 ks vajce
  • Plnka podľa vlastného výberu
  • Smotan na šľahanie
  • Ovocie na dozdobenie

Postup

Cesto:

tar1

Zmiešame múku, nakrájané studené maslo, štipku soli, studenú vodu a vajíčko na cesto (odporúčam použiť robot).

Odležanie:

tar2

Cesto vložíme do mikroténového sáčku a dáme odležať do chladu aspoň na jednu hodinu.

Formovanie košíčkov:

tar3

Môžeme použiť buď formy na tartaletky (cca 10 cm šírka, z tejto dávky by malo vyjsť zhruba 8 tartaletiek) alebo formu na košíčky (cca 5-6 cm, získame približne 15 košíčkov). Formy vymastíme maslom alebo olejom. Cesto formujeme do guličiek, z ktorých následne vo forme vytvarujeme košíčky. Môžeme použiť pohár - roztláčať cesto vo forme spodnou časťou relevantne veľkého pohára, najlepšie je však tvarovanie prstami. No, chce to trochu trpezlivosti.

Pečenie:

tar4

Vnútro košíčkov je potrebné zaťažiť, aby sa dno košíčkov príliš nedvíhalo. Použiť sa dá napr. suchá fazuľa. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 20 minút. Po upečení dáme do chladu a vychladnuté vyklopíme.

Plnky:

tar6

Plníme podľa chuti: džem, tvarohová plnka, čokoládová pena, parížsky krém.

Plnka2:

tar7

Na dva druhy džemu som naniesla ešte tvarohovú plnku, ktorá vznikla zmiešaním tvarohu (žiaľ, mala som len hrudkovitý, jemný je vhodnejší) s trochou trstinového cukru a 2 PL smotany na šľahanie.

Šlahačka:

tar8

Vyšľaháme si smotanu na šľahanie (200 ml) s 3 lyžicami kryštáľového cukru v tuhú šľahačku. Ak máme v košíčkoch vkusne vyzerajúcu plnku, môžeme šľahačku vynechať.

Ozdobenie:

tar9

Nakrájame si ovocie, ideálne viac farebných druhov. Ozdobíme ním košíčky. Pred podávaním nechávame v chlade.

tar10
Vytlačiť recept