tr7

Triffle

Sladké jedlá a pečenie 120 min
Vytlačiť recept

Trošku pracnejší typ (pôvodom vraj anglického) dezertu, ale o to efektnejší. Nevyžaduje nejakú špeciálnu zručnosť alebo cukrárenské skúsenosti, skôr len zožerie trochu viac času. Servíruje sa v priesvitnom skle, najlepšie v mise na stopke, ale postačí aj obyčajná sklenená misa (za výbornú cenu k dostaniu v švédskom nábytkovom dome). Podstata spočíva v striedaní vrstiev pevných a krémových: piškóta, šľahačka, ovocie, gaštanové pyré, čokoládová pena, puding, možností je neúrekom. Zmestia sa doň všetky dobroty ako gaštanové pyré, marmeláda, salko, vajcový koňak, karamel... Dobre vychladiť a sladká bomba je pripravená!


Suroviny

  • Pre inšpiráciu pripájam možnosti použitia surovín:
  • Pevné zložky: piškótový korpus, piškóty, perník, vianočka nakrájaná na hrubšie plátky, maslové sušienky, ovsené vločky...
  • Krémové (mäkké) zložky: želatínová vrstva, šľahačka, puding, čokoládová pena, kyslá smotana s cukrom, mascarpone, tvaroh, sladký jogurt...
  • Na dochutenie: rum, vajcový koňak, likér, káva, salko, sirup, džem/marmeláda/nutela...
  • Na dozdobenie: ovocie, strúhaná čokoláda, gaštanové pyré, trubičky, oriešky, jedlé kvety, lentilky/bonbóny/pralinky, kakao...

Postup

Príprava:

tr1

1. Na spodok misy uložíme piškótový korpus/piškóty (pevnú zložku), pokvapkáme rumom a potrieme džemom. Uvaríme si puding (v tomto prípade vanilkový), necháme ho trochu schladiť a zalejeme ním piškót. 


Príprava:

tr2

2. Naukladáme vrstvu očisteného a nakrájaného ovocia. 


Príprava:

tr3

3. Uvaríme si ďalší puding (tentokrát kakaový/čokoládový), necháme opäť trochu schladiť a ešte kým je tekutý, nalejeme na vrstvu ovocia. 


Príprava:

tr4

4. Na ďalšiu vrstvu použijeme ovocie a piškóty, ktoré jemne pokvapkáme rumom a zalejeme niekoľkými lyžicami salka. Opäť zakryjeme vrstvou piškótového cesta, na ktoré rozotrieme bohate džem/marmeládu. 


Príprava:

tr5

5. Vyšľaháme si dotuha smotanu na šľahanie, môžeme pridať aj stužovač šľahačky. Vyšľahanú šľahačku nanesieme na piškóty zaliate salkom. 


Príprava:

tr6

6. Na poslednú vrstvu šľahačky rozdrobíme/nastrúhame mrazené gaštanové pyré. 

Misu zakryjeme potravinovou fóliou/alobalom a dáme schladiť do chladičky aspoň na niekoľko hodín (ideálne cez noc). 

*

triffle
Vytlačiť recept