tvarohu

Tvarohový koláč z lineckého cesta

Sladké jedlá a pečenie 60 min
Vytlačiť recept

Tvarohové dezerty sa u nás v kuchyni tešia mimoriadnej obľube, prakticky sa tvaroh stal tradičným obyvateľom našej chladničky. Tento koláčik je u mňa jedným z najlepších - úžasný, osviežujúci koláčik, ktorý nezaberie veľa času. Zašpinia sa len dve misky a forma na pečenie, to je pre mňa tiež skvelý benefit.

Tvaroh je možné použiť hrudkujúci, ako aj jemný, pri tom jemnom bude koláč viac podobný cheesecaku. Ak použijeme sterilizované/kompótové ovocie, je potrebné nechať ho dostatočne v sitku odtiecť, aby nám nadbytok tekutiny nenarobil v plnke šarapatu. Odporúčam použiť rôzne druhy ovocia, ideálne mix sladších a kyslejších druhov (v tomto konkrétnom koláči boli plátky jahôd, hrozna, zavárané mandarínky a pár plodov machovky (physalis), skrátka, čo dom dal. Množstvo cukru si, samozrejme, prispôsobíme podľa svojich preferencií.

Suroviny

  • Cesto:
  • 250 g hladká múka
  • 1 ks vajce
  • 1/2 ks prášok do pečiva
  • 125 g maslo (roztopené)
  • 2-3 PL smotana na šľahanie
  • 80-100 g práškový cukor
  • 1/2 ČL citrónová kôra nastrúhaná
  • Plnka:
  • 2 PL džem/lekvár
  • 250 g tvaroh (hrudkovitý alebo jemný)
  • cca 220 ml šľahačková smotana (zbytok kelímka - 2 PL - sme použili do cesta)
  • 200 ml biely jogurt
  • 3 - 5 PL cukor kryštál (trstinový)
  • 2 ks práškový puding (vanilkový, kokosový...)
  • ovocie
  • Drobenka:
  • 50 g maslo (roztopené)
  • 30 g práškový cukor
  • 20 g (1 sáčok) vanilkový cukor
  • 50 g hladká múka

Postup

Cesto:

tvaroh

Zmiešame hladkú múku, práškový cukor a prášok do pečiva (najprv iba tieto suché suroviny, aby sa prášok do pečiva dostatočne premiesil), ďalej pridáme vajíčko, citrónovú kôru (nastrúhanú najemno), smotanu na šľahanie a rozpustené maslo a rukou vymiešame v hladké cesto. Odložíme do chladu (cca 15-30 minút).

Formovanie:

tvaroh1

Do vymastenej a múkou vysypanej tortovej/koláčovej formy (priemer cca 26 cm) vložíme cesto a prstami z cesta vytvarujeme dno a boky (výška boku z cesta by mala byť cca 2-3 cm). 

Lekvár/džem:

tvaroh2

Na dno rozotrieme vrstvu džemu, najvhodnejší je pikantnejší (výraznejší) druh, ako napr. malinový, marhuľový, ríbezľový.

Plnka:

V mise rozmiešame smotanu na šľahanie, tvaroh, jogurt, pudingové prášky a cukor v hladkú zmes. Jednu tretinu plnky rozotrieme na dno formy na cesto potreté džemom.

Ovocie:

tvaroh3

Umyjeme a nakrájame ovocie, prípadne použijeme sterilizované. Poukladáme rovnomerne na časť plnky vo forme.

Plnka:

tvaroh4

Zalejeme rovnomerne zbytkom plnky.

Pečenie:

tvaroh5

Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov 20 minút. Medzitým si pripravíme drobenku: múku, maslo, cukor v miske vypracujeme prstami na drobné kúsočky maslového cesta. 

Drobenka:

tvaroh6

Koláč po 20 minútach vytiahneme z rúry a rovnomerne posypeme drobenkou. Dáme piecť na ďalších 20 minút. Po uplynutí času koláč vytiahneme a necháme dostatočne vychladnúť. 

*

tvaroh7

*

tvaroh9
Vytlačiť recept