dsc_0920

Valašské frgále

Sladké jedlá a pečenie 230 min
Vytlačiť recept

Sviatočné koláče, ktoré sa na Morave pečú už viac ako 200 rokov, dostali meno vlastne omylom, keďže frgál znamená „nepodarený koláč“, niečo, čo gazdiná pokazila. V roku 2013 sa valašský frgál stal produktom s chráneným označením EU, pričom bolo stanovené, že ten pravý a originálny frgál pochádza z Valašska, v priemere má 30 cm, váži okolo 600 g, pričom váha náplne musí byť minimálne cca 400 g. 

Suroviny

  • Kvások:
  • 42 g droždia
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 50 g kryštálový cukor
  • Cesto:
  • 500 g hladká múka
  • 120 g maslo
  • 80 g kryštálový cukor
  • 50 ml olej
  • 100 ml mlieko
  • štipka soli
  • 2 žĺtky
  • Drobenka:
  • 100 g hladká múka
  • 50 g maslo
  • 30 g kryštálový cukor
  • (suroviny na plnky sú uvedené v texte)

Postup

Príprava surovín na pečenie:

Všetky prísady na pečenie musia mať rovnakú teplotu (vybrať z chladničky a nechať pri izbovej teplote aspoň hodinu). 

Kvások:

dsc_0078

Ako prvé potrebujeme kvások: do 100 ml teplého mlieka vsypeme 1-2 PL kryštálového cukru a rozdrobíme droždie. Necháme cca 15 minút na teplom mieste bez prievanu vzísť kvások (kvasnice v mlieku s cukrom nabobtnajú).

Cesto:

dsc_0908

Do misy z robota preosejeme múku (po preosiatí múky cesto naozaj lepšie kysne), pridáme štipku soli, cukor, mlieko, žĺtky, maslo a olej. Pridáme nabobtnaný kvások a dáme vymiesiť (pomalý stupeň, aspoň 5 minút). Cesto zakryjeme utierkou a necháme ho vykysnúť na teplom mieste bez prievanu, kým neznásobí svoj objem (cca 45-50 minút). 

Kým cesto vykysne, pripravíme si plnky (priecť ideme 4 koláče, vyberieme si teda maximálne 4 druhy).

Plnky:

dsc_0080

Namočíme si hrozienka do rumu (kľudne aj deň-dva vopred). 

Maková: 

Do misky nalejeme 100-120 ml mlieka. Vsypeme 100-120 g mletého maku, 30-40 g práškového cukru, 1 PL rumu a 1-2 PL lekváru. Môžeme pridať nastrúhanú citrónovú/limetkovú/pomarančovú kôru. Premiešame. 

Tvarohová: 

Do misky dáme 250 g tvarohu (najlepšie jemného), pridáme 30-40 g práškového cukru, 1 PL rumu, 1 vanilkový cukor, 1 žĺtko, nastrúhanú citrónovú/limetkovú/pomarančovú kôru. Premiešame a pridáme hrozienka namočené v rume. (Ak používame tvaroh vo vaničke, ktorý je vodnatejší, bude potrebné zahustiť zmes práškovým vanilkovým pudingom alebo Zlatým Klasom).

Hrušková:

Ako prvé uvediem, že tá pravá hrušková náplň by mala byť so sušeného ovocia, ktoré sa namáča a následne pomelie... my máme domáce hruškové/jablkové pyré a jeho využitie pri frgáloch je dokonalé. Taktiež môže dobre poslúžiť hruškový alebo jablkový kompót alebo aj čerstvé rozmixované ovocie, či detská výživa. 

Do hruškového pyré pridáme 1 ks vanilkového cukru a hrozienka namočené v rume. Ak je príliš riedke, môžeme zahustiť trochou jemnej strúhanky alebo krupice. Pridáme mletú škoricu (ja vynechávam, škorica nie je môj kamarát...). 

Orechová plnka: 

250 g mletých orechov, 1 ks vanilkový cukor, 80 g cukru, 100-150 ml mlieka a 1 PL rumu zmiešame v miske. Ak je zmes príliš hustá, zriedime mliekom. 

Lekvárová:

lekvár/džem, 1 PL rumu, môžeme pridať drobné ovocie (čučoriedky, jahôdky, brusnice, ríbezle a podobne).

Vytvarovanie koláčov:

dsc_0092

Z cesta vytvarujeme 4 bochníčky. Každý vyváľame na pomúčenej doske do kruhu, po pravde, cesto sa vaľká ťažko, takže si niekedy pomáham rukami a koláč do kruhu prstami porozťahujem. Ak je cesto nepoddajné a kruh sa tvaruje ťažko, pomôžeme si tvarovaním pomocou pohára (smerom od stredu ku krajom). Okraj koláča (cca 1 cm široký) necháme vyšší. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a naplníme plnkou, okraj potrieme rozšľahaným vajíčkom a náplň posypeme drobenkou.

Drobenka:

Múku so štipkou soli, maslo a cukor zmiešame rukami a prstami spracujeme na sypkú zmes. 

Pečenie:

dsc_0094

Necháme ešte chvíľu (cca 5-10 minút na plechu podkysnúť- cesto musí kysnúť dvakrát, prvýkrát samotné, druhýkrát už ako pripravený koláč pred pečením).

Môžeme aj dozdobiť, napr. nesolenými mandlami alebo mandlovými lupienkami, kúskami orechov alebo sušeným ovocím. 

Koláče pečieme v rúre vyhriatej na 180 C približne 15-20 minút. 

Po upečení ešte teplý koláč (kraj) potrieme mliekom. 

Ak kašleme na kalórie a uprednostňujeme výraznejšiu chuť frgála, na záver, až po vychladnutí koláča, pokvapkáme koláč zmesou roztopeného masla, vanilkového cukru a rumu. Na vychladnutom koláči nám táto zmes vytvorí úžasne jemný povlak (pri aplikovaní na teplý koláč by sa zmes vpila do náplne, čo nie je želaný stav). 

Dobrú chuť!

dsc_0097
Vytlačiť recept