Postup
Príprava surovín na pečenie:
Všetky prísady na pečenie musia mať rovnakú teplotu (vybrať z chladničky a nechať pri izbovej teplote aspoň hodinu).
Kvások:
Ako prvé potrebujeme kvások: do 100 ml teplého mlieka vsypeme 1-2 PL kryštálového cukru a rozdrobíme droždie. Necháme cca 15 minút na teplom mieste bez prievanu vzísť kvások (kvasnice v mlieku s cukrom nabobtnajú).
Cesto:
Do misy z robota preosejeme múku (po preosiatí múky cesto naozaj lepšie kysne), pridáme štipku soli, cukor, mlieko, žĺtky, maslo a olej. Pridáme nabobtnaný kvások a dáme vymiesiť (pomalý stupeň, aspoň 5 minút). Cesto zakryjeme utierkou a necháme ho vykysnúť na teplom mieste bez prievanu, kým neznásobí svoj objem (cca 45-50 minút).
Kým cesto vykysne, pripravíme si plnky (priecť ideme 4 koláče, vyberieme si teda maximálne 4 druhy).
Plnky:
Namočíme si hrozienka do rumu (kľudne aj deň-dva vopred).
Maková:
Do misky nalejeme 100-120 ml mlieka. Vsypeme 100-120 g mletého maku, 30-40 g práškového cukru, 1 PL rumu a 1-2 PL lekváru. Môžeme pridať nastrúhanú citrónovú/limetkovú/pomarančovú kôru. Premiešame.
Tvarohová:
Do misky dáme 250 g tvarohu (najlepšie jemného), pridáme 30-40 g práškového cukru, 1 PL rumu, 1 vanilkový cukor, 1 žĺtko, nastrúhanú citrónovú/limetkovú/pomarančovú kôru. Premiešame a pridáme hrozienka namočené v rume. (Ak používame tvaroh vo vaničke, ktorý je vodnatejší, bude potrebné zahustiť zmes práškovým vanilkovým pudingom alebo Zlatým Klasom).
Hrušková:
Ako prvé uvediem, že tá pravá hrušková náplň by mala byť so sušeného ovocia, ktoré sa namáča a následne pomelie... my máme domáce hruškové/jablkové pyré a jeho využitie pri frgáloch je dokonalé. Taktiež môže dobre poslúžiť hruškový alebo jablkový kompót alebo aj čerstvé rozmixované ovocie, či detská výživa.
Do hruškového pyré pridáme 1 ks vanilkového cukru a hrozienka namočené v rume. Ak je príliš riedke, môžeme zahustiť trochou jemnej strúhanky alebo krupice. Pridáme mletú škoricu (ja vynechávam, škorica nie je môj kamarát...).
Orechová plnka:
250 g mletých orechov, 1 ks vanilkový cukor, 80 g cukru, 100-150 ml mlieka a 1 PL rumu zmiešame v miske. Ak je zmes príliš hustá, zriedime mliekom.
Lekvárová:
lekvár/džem, 1 PL rumu, môžeme pridať drobné ovocie (čučoriedky, jahôdky, brusnice, ríbezle a podobne).
Vytvarovanie koláčov:
Z cesta vytvarujeme 4 bochníčky. Každý vyváľame na pomúčenej doske do kruhu, po pravde, cesto sa vaľká ťažko, takže si niekedy pomáham rukami a koláč do kruhu prstami porozťahujem. Ak je cesto nepoddajné a kruh sa tvaruje ťažko, pomôžeme si tvarovaním pomocou pohára (smerom od stredu ku krajom). Okraj koláča (cca 1 cm široký) necháme vyšší. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a naplníme plnkou, okraj potrieme rozšľahaným vajíčkom a náplň posypeme drobenkou.
Drobenka:
Múku so štipkou soli, maslo a cukor zmiešame rukami a prstami spracujeme na sypkú zmes.
Pečenie:
Necháme ešte chvíľu (cca 5-10 minút na plechu podkysnúť- cesto musí kysnúť dvakrát, prvýkrát samotné, druhýkrát už ako pripravený koláč pred pečením).
Môžeme aj dozdobiť, napr. nesolenými mandlami alebo mandlovými lupienkami, kúskami orechov alebo sušeným ovocím.
Koláče pečieme v rúre vyhriatej na 180 C približne 15-20 minút.
Po upečení ešte teplý koláč (kraj) potrieme mliekom.
Ak kašleme na kalórie a uprednostňujeme výraznejšiu chuť frgála, na záver, až po vychladnutí koláča, pokvapkáme koláč zmesou roztopeného masla, vanilkového cukru a rumu. Na vychladnutom koláči nám táto zmes vytvorí úžasne jemný povlak (pri aplikovaní na teplý koláč by sa zmes vpila do náplne, čo nie je želaný stav).
Dobrú chuť!