zerbouvod

Žerbo rezy

Sladké jedlá a pečenie 120 min
Vytlačiť recept

Žerbo rezy sú tradičným maďarským zákuskom, kde základ tvoria vrstvy mletých orechov a marhuľového džemu. Pomenované sú podľa svojho tvorcu, švajčiarskeho cukrára Emila Gerbeauda, ktorý sa usadil v Budapešti. Jeho sladkosti, zákusky a bonbóny sa dodávali dokonca aj pre samotného tureckého sultána a jeho hárem. 

"Zserbo rezy" nie sú príliš náročné a ich výhodou je, že vydržia krehké aj týždeň. Dokonca sú odležané oveľa chutnejšie. 


Suroviny

  • kvások:
  • 100 ml mlieko
  • 1 PL kryštálový cukor
  • 12 g droždia
  • cesto:
  • 400 g polohrubá múka
  • 150 g bravčová masť
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 50 g práškový cukor
  • plnka:
  • 200 g mleté orechy
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 300 g marhuľový lekvár
  • poleva:
  • 200 g čokoláda na varenie
  • 50 g maslo

Postup

Kvások:

Do misky nalejeme teplé 100 ml mlieka, pridáme 12 g droždia a 1 PL kryštálového cukru. Na teplom mieste necháme cca 10 minút nakysnúť.

Cesto:

zerbo1

Do väčšej misy preosejeme 400 g polohrubej múky, pridáme štipku soli, 2 žĺtky, 150 g bravčovej masti a nakysnutý kvások. Vypracujeme na cesto (netreba robot, ručne to ide zľahka a rýchlo). Cesto odložíme na 10-15 minút do chladničky.

Vrstva cesta 1:

zerbo5

Po schladení rozdelíme cesto na 3 časti, vďaka pobytu v chladničke by sa malo dobre vaľkať (kým budeme valkať prvú časť, zvyšné dve opäť vráťme do chladu). Poriadne pomúčime dosku a vyvaľkáme plát, ktorý umiestnime na dno pekáča (pekáč buď vymastíme maslom a vysypeme múkou, alebo použijeme papier na pečenie). Pekáč používame strednej veľkosti - cca 30x20 cm. Cesto sa možno bude trochu trhať, preto prvú časť vaľkám priamo v pekáči pomocou pohára. 

Plnka:

zerbo3

Rozmixujeme/zomelieme si 200 g orechov, pridáme 2 PL kryštálového cukru (áno, viem, laskavý divák promine... všimli ste si na fotke...nemala som dosť orechov, tak som časť nahradila mandlami).

Vrstva plnky 1:

zerbo6 Na spodnú vrstvu cesta natrieme polovicu marhuľového džemu a rovnomerne rozotrieme.


Posypeme polovicou zomletých orechov s cukrom.

Vrstva cesta 2, 3 a plnka 2:

zerbo8

Druhú časť cesta rozvaľkáme valčekom a pomocou valčeka prenesieme do pekáča. Popicháme jemne vidličkou. Natrieme zvyšným džemom a posypeme zbytkom orechov. Položíme tretiu - poslednú vrstvu, ktorú opäť popicháme vidličkou. Koláč zakryjeme utierkou a necháme cca 40-50  minút v kľude jemne nakysnúť. Následne dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na cca 30 minút. Koláč po upečení necháme vychladnúť a pomocou dosky na krájanie preklopíme tak, aby spodok koláča bol navrchu. 

Poleva:

zerbo9

Čokoládu na varenie a maslo dáme do hrnčeka a roztopíme. Buď na veľmi miernom ohni alebo vo vodnom kúpeli. Vylejeme a rozotrieme na vychladnutý koláč. Necháme v chlade odstáť.

Vytlačiť recept