Postup
Kvások:
Do misky nalejeme teplé 100 ml mlieka, pridáme 12 g droždia a 1 PL kryštálového cukru. Na teplom mieste necháme cca 10 minút nakysnúť.
Cesto:
Do väčšej misy preosejeme 400 g polohrubej múky, pridáme štipku soli, 2 žĺtky, 150 g bravčovej masti a nakysnutý kvások. Vypracujeme na cesto (netreba robot, ručne to ide zľahka a rýchlo). Cesto odložíme na 10-15 minút do chladničky.
Vrstva cesta 1:
Po schladení rozdelíme cesto na 3 časti, vďaka pobytu v chladničke by sa malo dobre vaľkať (kým budeme valkať prvú časť, zvyšné dve opäť vráťme do chladu). Poriadne pomúčime dosku a vyvaľkáme plát, ktorý umiestnime na dno pekáča (pekáč buď vymastíme maslom a vysypeme múkou, alebo použijeme papier na pečenie). Pekáč používame strednej veľkosti - cca 30x20 cm. Cesto sa možno bude trochu trhať, preto prvú časť vaľkám priamo v pekáči pomocou pohára.
Plnka:
Rozmixujeme/zomelieme si 200 g orechov, pridáme 2 PL kryštálového cukru (áno, viem, laskavý divák promine... všimli ste si na fotke...nemala som dosť orechov, tak som časť nahradila mandlami).
Vrstva plnky 1:

Na spodnú vrstvu cesta natrieme polovicu marhuľového džemu a rovnomerne rozotrieme.
Posypeme polovicou zomletých orechov s cukrom.
Vrstva cesta 2, 3 a plnka 2:
Druhú časť cesta rozvaľkáme valčekom a pomocou valčeka prenesieme do pekáča. Popicháme jemne vidličkou. Natrieme zvyšným džemom a posypeme zbytkom orechov. Položíme tretiu - poslednú vrstvu, ktorú opäť popicháme vidličkou. Koláč zakryjeme utierkou a necháme cca 40-50 minút v kľude jemne nakysnúť. Následne dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na cca 30 minút. Koláč po upečení necháme vychladnúť a pomocou dosky na krájanie preklopíme tak, aby spodok koláča bol navrchu.
Poleva:
Čokoládu na varenie a maslo dáme do hrnčeka a roztopíme. Buď na veľmi miernom ohni alebo vo vodnom kúpeli. Vylejeme a rozotrieme na vychladnutý koláč. Necháme v chlade odstáť.