oblozeny_stol_2

Antipasti

Studená kuchyňa a šaláty 30 min
Vytlačiť recept

Taliansky prvý chod formálnej večere, akési predjedlo, či skôr zmes pochutín. Plné fantastických surovín, proste vynikajúca voľba, ak človek čaká hostí a chce ich prekvapiť. Antipasti tvoria  malé chuťovky, či už mäsové, syrové, zeleninové, zmes orechov, či ovocia, alebo kombinácia všetkých menovaných, v tepelne spracovanom/grilovanom  alebo v surovom stave. Základom je, aby tanier/podnos s antipasti lahodil oku a chuti. Ingredencie vyberáme  "cudzokrajné"; paštéta Majka alebo Bambino sú vo svojej podstate určite fajn, na podnose sa však rozhodne nebudú tváriť ako  "antipasti" a už vôbec nebudú pôsobiť prekvapivo.

Serrvíruje sa na podnosoch, či väčších drevených doskách, my sme v rámci oslavy v práci zvolili zasadačkový stôl :o), ktorý sme potiahli potravinovou fóliou a voskovým papierom. Poviem Vám, vyzeralo to neskutočne luxusne!

Suroviny

  • Môje obľúbené ingrediencie na antipasti:
  • zmes mäsových výrobkov: sušená šunka, suchý salám (napr. chorizo), slanina/pancetta
  • zmes syrov: mäkkého typu mozzarela (mini)/gorgonzola, prípadne encián/hermelín, tvrdého typu Pecorino/Grana Padano
  • pochutiny: olivy, mandle, sušené paradajky, kapary, nakladané cibuľky
  • ovocie/zelenina: paradajky, uhorka, hrozno, figy, jahody, exotické ovocie (napr. karambola, kiwano, kumkvát, machovka...)
  • iné: vajcia natvrdo, nakladané huby
  • príloha: plátky bagetky/bruschetty, tyčinky typu grissini, slané krekry a pod.
  • dozdobenie: lístky bazalky, petržlenová vňať, šalvia, pažítka, jedlé kvety, rukola, listový šalát

Postup

Príprava:

oblozeny_stol

Čo najoriginálnejšie naservírovať všetky pochutiny... syry by mali byť pokrájané, prípadne v celosti s priloženým nožíkom na syr (k syru sa výborne hodia figy, hrozno, či hrušky), salámy a šunky rozložené do rôznych tvaroch, prípadne vytvarované do roliek, zelenina (samozrejme, umytá a vysušená) nakrájaná na kúsky (ozdobné nože spravia svoje), omáčky, či rôzne dipy pripravené v malých miskách, chlebík a pečivo rozkrojené na menšie porcie, veľmi vhodné sú malé pečivové banketky, nezabudnúť na vychladené nápoje, malé tanieriky, vidličky a servítky. 

Buon appetito!

Vytlačiť recept