b4

Bruschetta

Studená kuchyňa a šaláty 30 min
Vytlačiť recept
Na tejto opečenej hrianke s paradajkovou zmesou si v Taliansku pochutnávajú už od 15. storočia. Mňa toto potešenie stretlo vďaka oslave uja Janka zo Sniny, kde sa bruschetta ("brusketa") servírovala ako predjedlo. Inak by som si ju sama asi nikdy neobjednala, a teda ani nikdy nejedla, prišla mi vždy fádna a taká obyčajná, skrátka chleba s rajčinou...  Aj tu platí, že v jednoduchosti je krása a že kvalitné suroviny tvoria základ. Zrelé voňavé paradajky, cesnak, ktorý necestoval z Číny, čerstvá bazalka, dobrý olivový olej a chrumkavá bagetka zabezpečia geniálne prepojenie chutí. Soľ, korenie a taliansky zázrak je hotový! Díki, ujo Janko, dobrá voľba, a vždy, keď bruschettu robím, spomeniem si na vás!

Suroviny

  • bagetky
  • paradajky
  • cesnak
  • olivový olej
  • bazalka
  • soľ, čierne korenie mleté
  • alternatívne: cibuľa, olivy, parmazán, petržlenová vňať

Postup

Paradajková zmes:

b1

Očistené paradajky nakrájame na menšie kocky. Nasekáme bazalku. Cesnak nakrájame nadrobno alebo rozlisujeme. Ak chceme, pridáme najemno nakrájanú cibuľku. Pridáme olivový olej a zmiešame. Osolíme, okoreníme (najlepšie čerstvo zomletým čiernym korením z mlynčeka). 

Bagetka:

b3

Bagetu (veku) nakrájame na plátky/krajce a opečieme dozlatova (toastovač, oceľová platňa, gril...). Paradajkovú zmes rozložíme na bagetku a podávame. Môžeme dozdobiť olivami a ochutiť nastrúhaným parmezánom.

Vytlačiť recept