bryndzova2

Bryndzová nátierka

Studená kuchyňa a šaláty
Vytlačiť recept

Nemecký názov pre túto bryndzovú nátierku je „Liptauer“, pôvodne zrejme označoval čistú bryndzu dovážanú do Viedne z Liptova. Známa je aj pod názvom „Šmirkas“, odvodeného od nemeckého „Schmierkäse“ (roztierateľný syr). A sk si zakúpite Budapeštiansku nátierku, dostanete s vysokou pravdepodobnosťou opäť to isté – nátierku bryndzovú. U nás doma je to odjakživa maďarský „körözöt“ (číta sa „kerezet“), možno aj preto, že babička, ktorú ju často pripravovala, vyrastala v Budapešti...

Postup

Príprava:

bryndzova1

Maslo aj bryndzu necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Vložíme do misky, pridáme čierne korenie a červenú papriku a poriadne spolu vymiešame. Nakrájame nadrobno cibuľku a so zmäsou jemne premiešame. 

Natiera sa na chlieb, jednohubky, kanapky, ale výborná je aj ako plnka v košíčkoch z lístkového cesta. 

Zdobíme pažítkou, petržlenovou vňaťou, prípadne zelenou cibuľkou.

Dobrú chuť!

bryndzova3
Vytlačiť recept