Vytlačiť recept

Opäť jedno z talianskych predjediel, kde platí, že v jednoduchosti je krása. Mozzarella, paradajky a bazalka. Mne osobne štýlom servírovania tohto šalátu pripomína Caprese taliansku vlajku. Ako vždy, veľa závisí od kvality surovín, paradajky by mali byť dostatočne zrelé a voňavé, mozzarella pravá (t.j. z byvolieho mlieka) alebo aspoň jedna z tých lepších z mlieka kravského a bazalka čerstvá. 

Taliansky "Insalata Caprese", čiže v preklade šalát z Kapri - svieže predjedlo alebo aj ako príloha k hlavnému jedlu. 

Suroviny

  • pre 2 osoby:
  • 1 ks mozzarella
  • 1 ks väčšia paradajka
  • bazalka
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie mleté
  • alternatívne: balzamikový ocot

Postup

Príprava:

caprese1

Mozzarellu necháme odkvapkať a nakrájame na plátky (cca 0,7 -1 cm). Očistené paradajky nakrájame na rovnakú hrúbku. Umyjeme lístky bazalky a necháme mierne osušiť (napr. na kuchynskej utierke). Servírujeme tak, že prekladáme vedľa seba striedavo (s miernym prekrytím) plátky mozzarelly, paradajok a bazalky. Pokvapkáme olivovým olejom, prípadne aj balzamikovým octom. Osolíme, okoreníme (najlepšie čerstvo mletým čiernym korením z mlynčeka). Podávame s chlebom alebo bagetkou.

Vytlačiť recept