cesto

Cestovinový šalát

Studená kuchyňa a šaláty 60 min
Vytlačiť recept

Musím skonštatovať, že tento šalát sa nenápadne, ale zato celkom iste, z našich kuchýň úplne vytráca. Za mojich mladších čias bol tento šalát súčasťou pomaly každej návštevy, či oslavy, ochutnala som ho v nespočetných obmenách, keďže každá gazdinka si ho vylepšila po svojom. Dnes ho vytlačili rôzne Caprese, tapenády a iné cudzokrajné pokrmy, no sľúbila som si, že aspoň párkrát do roka cestovinový šalát do potravinového obehu vrátim. 

Suroviny

  • cestoviny
  • tatarská omáčka
  • majonéza/prípadne biely jogurt
  • horčica
  • vajcia
  • cibuľa
  • sterilizované uhorky a nálev z nich
  • zelenina podľa výberu (sterilizovaná kukurica, hrášok, zmes mrkvy/krášku/kápie a pod.)
  • soľ, čierne korenie mleté, cukor
  • alternatívne: parížsky salám/šunka/slanina, pečené/údené mäso, petržlenová vňať

Postup

Cestoviny:

cest

V osolenej vode si uvaríme cestoviny. Najvhodnejšie sú vrtuľky (fusilli), motýliky (farfalle), prípadne potrubie (penne) alebo vyslovene cestoviny určené na šaláty (insalatonde), ktoré majú veľa záhybov, kde sa zachytí omáčka zo šalátu a tým zabráni ich vysušeniu. Cestoviny tak zostanú po odležaní šalátu v chlade vláčne a šťavnaté. Scedíme a necháme vychladnúť. 

Zelenina, prípadne mäsová zložka:

cest1

Pripravíme si zeleninu: nakrájame nadrobno sterilizované uhorky a cibuľu. Necháme stiecť sterilizovanú zeleninu (hrášok/kukurica a pod.). 

Ak pridávame aj mäsovú zložku, napr. pečené mäso, nakrájame ho na malé kocky. V prípade salámu alebo šunky, kupujeme vcelku (nie krájaný salám alebo šunka), aby sme mohli nakrájať na malé špalíčky (cca 0,5 x 2 cm). Nakrájame uvarené vajíčka.

Zálievka:

Zmiešame si majolku, tatársku omáčku, horčicu a nálev zo sterilizovaných uhoriek (znojemský nálev) do hladkej a kompaktnej zmesi.

Zmiešanie:

cest2

Vo veľkej mise zmiešame cestoviny, vajíčka, zeleninu (prípadne mäsovú zložku) a zálievku. Osolíme, okoreníme a dáme odležať do chladu. Po odležaní opäť ochutnáme, nakoľko cestoviny do seba nasiaknu veľkú časť zálievky, soli a korenia a tak je pravdepodobné, že budeme musieť opäť dosoliť, dokoreniť a pridať zálievky. 

Dobrú chuť!

cest3

Pri servírovaní môžeme dozdobiť petržlenou vňaťou, zeleným šálatom (rukola, kučeravý šalát, polníček) alebo inou zeleninou. Podávame s chlebom alebo pečivom.

Vytlačiť recept