Postup
Cestoviny:
V osolenej vode si uvaríme cestoviny. Najvhodnejšie sú vrtuľky (fusilli), motýliky (farfalle), prípadne potrubie (penne) alebo vyslovene cestoviny určené na šaláty (insalatonde), ktoré majú veľa záhybov, kde sa zachytí omáčka zo šalátu a tým zabráni ich vysušeniu. Cestoviny tak zostanú po odležaní šalátu v chlade vláčne a šťavnaté. Scedíme a necháme vychladnúť.
Zelenina, prípadne mäsová zložka:
Pripravíme si zeleninu: nakrájame nadrobno sterilizované uhorky a cibuľu. Necháme stiecť sterilizovanú zeleninu (hrášok/kukurica a pod.).
Ak pridávame aj mäsovú zložku, napr. pečené mäso, nakrájame ho na malé kocky. V prípade salámu alebo šunky, kupujeme vcelku (nie krájaný salám alebo šunka), aby sme mohli nakrájať na malé špalíčky (cca 0,5 x 2 cm). Nakrájame uvarené vajíčka.
Zálievka:
Zmiešame si majolku, tatársku omáčku, horčicu a nálev zo sterilizovaných uhoriek (znojemský nálev) do hladkej a kompaktnej zmesi.
Zmiešanie:
Vo veľkej mise zmiešame cestoviny, vajíčka, zeleninu (prípadne mäsovú zložku) a zálievku. Osolíme, okoreníme a dáme odležať do chladu. Po odležaní opäť ochutnáme, nakoľko cestoviny do seba nasiaknu veľkú časť zálievky, soli a korenia a tak je pravdepodobné, že budeme musieť opäť dosoliť, dokoreniť a pridať zálievky.
Dobrú chuť!
Pri servírovaní môžeme dozdobiť petržlenou vňaťou, zeleným šálatom (rukola, kučeravý šalát, polníček) alebo inou zeleninou. Podávame s chlebom alebo pečivom.