
Tento výborný šalát som považovala za americký prínos celosvetovej gastronómii, nakoľko pri názve Coleslaw sa mi automaticky vybaví fast-foodová sieť rýchleho občerstvenia z USA. Síce toto pomenovanie v USA šalát Coleslaw skutočne získal, recept priviezli ešte v 18. storočí na severný kontinent Holanďania, ktorí tam prišli za prácou a za vidinou lepšieho života. Holandský kapustový šalát "Koosla" ("kool" - kapusta, "sla" - šalát) tak na americkej pôde vďaka jazykovej bariére zmenil svoj názov na Coleslaw.
Vynikajúco pasuje k akýmkoľvek druhom mäsa, najviac k tým pečeným a grilovaným. Fajne odležaný a vychladený, či už z bielej alebo fialovej kapusty, kto má rád, doladí zelenou cibuľkou alebo petržlenou vňaťkou nakrájanou na jemno. Na dobrej grilovačke by zaručene nemal chýbať!