coles_20230803_132653

Coleslaw šalát

Studená kuchyňa a šaláty 120 min
Vytlačiť recept

Tento výborný šalát som považovala za americký prínos celosvetovej gastronómii, nakoľko pri názve Coleslaw sa mi automaticky vybaví fast-foodová sieť rýchleho občerstvenia z USA. Síce toto pomenovanie v USA šalát Coleslaw skutočne získal, recept priviezli ešte v 18. storočí na severný kontinent Holanďania, ktorí tam prišli za prácou a za vidinou lepšieho života. Holandský kapustový šalát "Koosla" ("kool" - kapusta, "sla" - šalát) tak na americkej pôde vďaka jazykovej bariére zmenil svoj názov na Coleslaw. 

Vynikajúco pasuje k akýmkoľvek druhom mäsa, najviac k tým pečeným a grilovaným. Fajne odležaný a vychladený, či už z bielej alebo fialovej kapusty, kto má rád, doladí zelenou cibuľkou alebo petržlenou vňaťkou nakrájanou na jemno. Na dobrej grilovačke by zaručene nemal chýbať!



Suroviny

  • (na 4-6 porcií)
  • 1/2 bielej/červenej kapusty
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks mrkva
  • zálievka:
  • 2 PL majonéza
  • 2 PL smotana na šľahanie
  • 1 PL citrónová šťava/jablkový vínny ocot
  • 1/2 PL olej
  • 1/2 PL trstinový/kryštálový cukor
  • soľ, čierne korenie mleté

Postup

Krájanie:

Kapustu nakrájame na jemné pásiky, osolíme a rukami jemne vymačkáme (kapusta zjemnie). Cibuľu nakrájame najemno, mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle.

Zálievka:

V miske zmiešame majonézu, smotanu, citrónovú šťavu, olej a cukor (tak, aby sa cukor dokonale rozpustil. Ochutíme soľou a čiernym korením.

Chladenie:

Nakrájanú zeleninu zalejeme zálievkou, poriadne premiešame a dáme dostatočne vychladiť (aspoň 3 hodiny).

Vytlačiť recept