20180521_075144

Cviklové carpaccio

Studená kuchyňa a šaláty
Vytlačiť recept

Carpaccio je pomenovanie pre predjedlo, ktoré tvoria tenučké plátky (najčastejšie) surového hovädzieho mäsa, ale aj tuniaka, či nejakej zeleniny so zálievkou. V prípade tohto receptu to je cvikla, ba dokonca ešte aj marinovaná. Toto veľmi zvláštne a netradičné jedlo nie je práve mojim obľúbeným pokrmom, ale hosťom, či priateľom na oslavách chutí, dokonca aj tým, čo bežne cviklu nekonzumujú. Jednoduché na prípravu, marináda spraví, čo treba, za nás!

Suroviny

  • 3 ks cvikla
  • zálievka:
  • 100 ml olivový olej
  • 2 PL med
  • 1 PL balzamico ocot
  • 1 PL trstinový (kryštálový) cukor
  • 3 PL džús grepový/pomarančový, resp. šťava z grepu
  • 1 PL sójová omáčka
  • 3 cm zázvor
  • posýpka:
  • mäkký syr gréckeho typu/kozí syr
  • rukola/petržlenová vňať
  • soľ, korenie čierne mleté

Postup

Marináda:

20180521_075144

3 ks cvikla

Zmiešame v hrnčeku olivový olej, med, balzamikový ocot, trstinový cukor, grepový džús, resp. šťavu z grepu, sójovú omáčku a pridáme šťavu z rozdrteného zázvoru (rozdrtíme napr. tĺčikom na mäso). Krátko povaríme a necháme vychladnúť. Prelejeme do väčšieho igelitového sáčku (alebo do uzatvárateľnej misky). Pridáme na tenučko nakrájanú ošúpanú cviklu (na plátky), poriadne premiešame (tu sa ocení tip na igelitový sáčok) a dáme do chladu aspon na 10-15 hodín. 

Po namarinovaní cviklu rozložíme na tanier/misu a posypeme syrom feta, prípadne kozím syrom (podľa chuti). Ozdobíme šalátom, zelenou vňaťou alebo najlepšie - rukolou. Výborné je aj dochutenie píniovými semiačkami (môžu byť aj slnečnicové, tekvicové alebo sezam).

Vytlačiť recept