Postup
Fazuľa:
Fazuľu si namočíme cez noc do vody (namočenie fazule urýchľuje varenie a znižuje prípadné nadúvanie). Namočenú fazuľu držíme v chlade. Na druhý deň vodu zlejeme, doplníme čerstvú vodu a fazuľu uvaríme (zatiaľ nesolíme). Ak použijeme na tento šalát tú najvhodnejšiu - veľkú fľakatú fazuľu, treba počítať s tým, že doba varenia môže byť aj 2-4 hodiny. Po uvarení zlejeme a necháme vychladnúť.
Slaninka:
Nakrájame si oravskú slaninky na "špalíčky" (cca 0,5 x 2 cm). Slaninku za stáleho miešania opražíme na suchej panvici. Ak pustí veľa masti, masť vytrieme kuchynskou papierovou utierkou. Odložíme bokom a necháme vychladnúť.
Ostatné suroviny:
Nakrájame si cibuľku nadrobno, jemne posolíme.
Zálievka:
V miske zmiešame znojemský nálev, prípadne nálev zo sterilizovaných uhoriek (alebo inej zeleniny), tatarskú omáčku, horčicu a pikantný kečup. Nálevu si môžme spraviť viac, nakoľko ho fazuľa veľa nasaje, takže budeme musieť nálev pridávať.
Finalizácia:
Vychladnutú fazuľu posolíme, okoreníme, pridáme osmaženú slaninku, cibuľku a všetko zalejeme nálevom. V chlade necháme aspon 2 hodiny odstáť. Ak je šalát suchý, pridáme nálevu a premiešame.
Dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou, prípadne ligurčekom alebo rukolou.