20180521_075228

Fazuľový šalát so slaninou

Studená kuchyňa a šaláty 180 min
Vytlačiť recept

Tento nezvyčajný šalát som ako dieťa ochutnala v rakúskom motoreste Rosenberger. Tak výnimočný šalátový bar, aký Rosenberger ponúkal,  som už odvtedy nikde nezažila. Nekonečné rady mís so zeleninou, cestovinami, šaláty mäsové, zemiakové, s rybami, inšpirácie z celého sveta. Platilo sa nie podľa váhy naloženého jedla, ale podľa veľkosti zvoleného taniera. Na ten stredný som dokázala navŕšiť toľko jedla, že aj pre troch by stačilo. A tu si získal moju dlhotrvajúcu náklonnosť tento fazuľák. Veľká fľakatá fazuľka, kúsky slaninky a výborná pikantná zálievka, to dostane každého!

Suroviny

  • 300 g veľká fazuľa uvarená (prípadne polotovar)
  • 1 malá cibuľa červená/biela
  • 150 g oravská slanina
  • zálievka:
  • 2 PL horčica
  • 2 PL tatarská omáčka
  • 2 PL kečup pikantný/ostrý
  • znojemský nálev/nálev zo sterilizovanej zeleniny

Postup

Fazuľa:

fazulova_01

Fazuľu si namočíme cez noc do vody (namočenie fazule urýchľuje varenie a znižuje prípadné nadúvanie). Namočenú fazuľu držíme v chlade. Na druhý deň vodu zlejeme, doplníme čerstvú vodu a fazuľu uvaríme (zatiaľ nesolíme). Ak použijeme na tento šalát tú najvhodnejšiu - veľkú fľakatú fazuľu, treba počítať s tým, že doba varenia môže byť aj 2-4 hodiny. Po uvarení zlejeme a necháme vychladnúť.

Slaninka:

strapacky_5

Nakrájame si oravskú slaninky na "špalíčky" (cca 0,5 x 2 cm). Slaninku za stáleho miešania opražíme na suchej panvici. Ak pustí veľa masti, masť vytrieme kuchynskou papierovou utierkou. Odložíme bokom a necháme vychladnúť.

Ostatné suroviny:

Nakrájame si cibuľku nadrobno, jemne posolíme.

Zálievka:

V miske zmiešame znojemský nálev, prípadne nálev zo sterilizovaných uhoriek (alebo inej zeleniny), tatarskú omáčku, horčicu a pikantný kečup. Nálevu si môžme spraviť viac, nakoľko ho fazuľa veľa nasaje, takže budeme musieť nálev pridávať.

Finalizácia:

20180521_075228

Vychladnutú fazuľu posolíme, okoreníme, pridáme osmaženú slaninku, cibuľku a všetko zalejeme nálevom. V chlade necháme aspon 2 hodiny odstáť. Ak je šalát suchý, pridáme nálevu a premiešame. 

Dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou, prípadne ligurčekom alebo rukolou.

Vytlačiť recept