
Tradičný a celosvetovo známy grécky šalát, vlastným menom šalát Horiatiki - je jednou z vecí, čo sa mi vybavia, keď sa spomenie Grécko. Šokovalo ma, keď ho na ostrove Thassos priniesli na stôl v mise zaliaty olivovým olejom tak bohate, akoby celý plával v polievke. Chutil famózne, vôňa oregana, ostrej cibule, olív a šťavnatého syra... Zloženie je jednoduché, paradajky, šalátová uhorka, cibuľa (najlepšie červená alebo šalotka), kvalitné veľké olivy (odporúčam Kalamata olivy), syr typu Feta (nakrájaný na kocky) a alternatívne aj zelená paprika (my vynechávame - žlčník ju nemá rád...). Na záver osolíme, okoreníme, ochutíme oreganom, olivovým olejom a osviežujúcu chuť Grécka máme na stole!
Podávame k čomukoľvek, kľudne aj samotný alebo s čerstvým chlebom, ktorý si domáci s chuťou namáčajú práve do olivového oleja stečeného na dne misy so šalátom.