grecky

Grécky šalát

Studená kuchyňa a šaláty 30 min
Vytlačiť recept

Tradičný a celosvetovo známy grécky šalát, vlastným menom šalát Horiatiki -  je jednou z vecí, čo sa mi vybavia, keď sa spomenie Grécko. Šokovalo ma, keď ho na ostrove Thassos priniesli na stôl v mise zaliaty olivovým olejom tak bohate, akoby celý plával v polievke. Chutil famózne, vôňa oregana, ostrej cibule, olív a šťavnatého syra... Zloženie je jednoduché, paradajky, šalátová uhorka, cibuľa (najlepšie červená alebo šalotka), kvalitné veľké olivy (odporúčam Kalamata olivy), syr typu Feta (nakrájaný na kocky) a alternatívne aj zelená paprika (my vynechávame - žlčník ju nemá rád...). Na záver osolíme, okoreníme, ochutíme oreganom, olivovým olejom a osviežujúcu chuť Grécka máme na stole!

Podávame k čomukoľvek, kľudne aj samotný alebo s čerstvým chlebom, ktorý si domáci s chuťou namáčajú práve do olivového oleja stečeného na dne misy so šalátom. 


Suroviny

  • (cca 4-5 porcií)
  • 4-5 ks paradajky
  • 1 ks červená cibuľa
  • 1 ks šalátová uhorka
  • 100-150 g olivy (zelené, čierne) bez kôstok
  • 100-150 g feta syr (syr balkánskeho typu)
  • soľ, čierne/zelené korenie mleté, oregano
  • 3 PL olivový olej
  • alternatívne:
  • paprika
  • chili

Postup

Vytlačiť recept