Postup
Príprava:
Zeleninu si očistíme.
Cuketu a baklažán nakrájame na cca 1 cm hrubé plátky, poukladáme na papierové utierky a posolíme. Necháme bokom, aby po osolení zelenina pustila vodu.
Mrkvu prekrojíme na polovičku, ak je hrubšia, na štvrtiny (po dĺžke), ak máme mladučkú mrkvu, necháme ju vcelku.
Karfiol a brokolicu natrháme na ružičky, zo špargle odlomíme spodnú tuhú časť.
Šampióny nakrájame na hrubšie plátky, cibuľu (väčšiu) na osminy, kukuricu na 3-4 cm pláty, paradajky (veľké) na štvrtiny, ak máme cherry paradajky, necháme vcelku.
Paradajky rozkrojíme na 4 plátky.
Ružičkový kel prekrojíme na polovičky.
Predvarenie:
Zeleninu, ktorá je tuhšia, krátko predvaríme v osolenej horúcej vode (cca 5 minút). Týka sa to najmä brokolice, karfiolu, ružičkového kelu. Po predvarení vyberieme, necháme odtiecť.
Grilovanie:
Zeleninu poukladáme na grilovaciu tácku a jemne pokvapkáme olivovým olejom. Ugrilujeme. Papriku po ugrilovaní vložíme do sáčka a necháme zapariť, uľahčí nám to stiahnutie kože. Môžeme podávať hneď, alebo spracujeme do šalátu. V tomto prípade necháme vychladnúť a pripravíme si šalátovú zálievku.
Zálievka na šalát:
Cesnak nakrájame nadrobno, prípadne ho prelisujeme. Nadrobno nasekáme bylinky, ktoré si zvolíme podľa chuti (petržlenová vňať, bazalka, pažítka, kôpor, oregáno, provensálske korenie a pod.). Na panvici opražíme oriešky podľa chuti (píniové, kešu, lieskovce, vlašské...) a rozdrtíme ich/posekáme. Zmiešame s olivovým olejom, medom a citrónovou šťavou. Môžeme pridať chili a na dochutenie sa hodí aj najemno nadrobený syr balkánskeho typu.
Odležanie:
Zálievku premešiame s ugrilovanou zeleninou a môžeme podávať, alebo túto zmiešanú zmes uložíme do sáčka/nádoby, uzavrieme a necháme pár hodín v chlade odležať. Podávame ako prílohu s mäsom alebo s opečenými hriankami.