slide 1 of 1
Vytlačiť recept

Priznám sa, že nie som veľký fanúšik zeleninových jedál, zelenina u nás figuruje len v polievke alebo ako príloha k mäsu. Ale grilovaná zelenina, to je iný kaliber, najmä, ak sa griluje na dreve. 

Zelenina potretá olivovým olejom, cesnakom a bylinkami, čerstvý chlieb, to je zážitok aj pre najväčších gurmánov. 

Suroviny

  • zelenina (podľa výberu):
  • cuketa, baklažán, mrkva, kukurica, cibuľa, ružičkový kel, karfiol, brokolica, špargľa, šampióny (výhodou odroda portobello), paradajky, paprika (výhodou farebné odrody - červená/žltá)...
  • zálievka:
  • 2 strúčiky cesnak
  • 2-3 PL olivový olej
  • 50-100 g orechy (podľa chuti)
  • citrónová šťava z 1/2 citróna
  • 1 PL med
  • bylinky (podľa chuti)
  • soľ, čierne korenie a koreniny (podľa chuti)

Postup

Príprava:

Zeleninu si očistíme. 

Cuketu a baklažán nakrájame na cca 1 cm hrubé plátky, poukladáme na papierové utierky a posolíme. Necháme bokom, aby po osolení zelenina pustila vodu. 

Mrkvu prekrojíme na polovičku, ak je hrubšia, na štvrtiny (po dĺžke), ak máme mladučkú mrkvu, necháme ju vcelku. 

Karfiol a brokolicu natrháme na ružičky, zo špargle odlomíme spodnú tuhú časť.

Šampióny nakrájame na hrubšie plátky, cibuľu (väčšiu) na osminy, kukuricu na 3-4 cm pláty, paradajky (veľké) na štvrtiny, ak máme cherry paradajky, necháme vcelku. 

Paradajky rozkrojíme na 4 plátky.

Ružičkový kel prekrojíme na polovičky. 


Predvarenie:

Zeleninu, ktorá je tuhšia, krátko predvaríme v osolenej horúcej vode (cca 5 minút). Týka sa to najmä brokolice, karfiolu, ružičkového kelu. Po predvarení vyberieme, necháme odtiecť.

Grilovanie:

Zeleninu poukladáme na grilovaciu tácku a jemne pokvapkáme olivovým olejom. Ugrilujeme. Papriku po ugrilovaní vložíme do sáčka a necháme zapariť, uľahčí nám to stiahnutie kože. Môžeme podávať hneď, alebo spracujeme do šalátu. V tomto prípade necháme vychladnúť a pripravíme si šalátovú zálievku. 

Zálievka na šalát:

Cesnak nakrájame nadrobno, prípadne ho prelisujeme. Nadrobno nasekáme bylinky, ktoré si zvolíme podľa chuti (petržlenová vňať, bazalka, pažítka, kôpor, oregáno, provensálske korenie a pod.). Na panvici opražíme oriešky podľa chuti (píniové, kešu, lieskovce, vlašské...) a rozdrtíme ich/posekáme. Zmiešame s olivovým olejom, medom  a citrónovou šťavou. Môžeme pridať chili a na dochutenie sa hodí aj najemno nadrobený syr balkánskeho typu.

Odležanie:

Zálievku premešiame s ugrilovanou zeleninou a môžeme podávať, alebo túto zmiešanú zmes uložíme do sáčka/nádoby, uzavrieme a necháme pár hodín v chlade odležať. Podávame ako prílohu s mäsom alebo s opečenými hriankami.

Vytlačiť recept