pastetauvod

Hydinová paštéta

Studená kuchyňa a šaláty 90 min
Vytlačiť recept

Recept prevzatý od mojej maminy, ktorý sa už nesnažím vylepšovať, ani obmieňať, je dokonalý tak, ako je. Akurát z času na čas pridám do paštéty brusnice, pistácie alebo aj čučoriedky. Dobre fungujú aj nakrájané orechy, či lieskovce (potom ale upozornite požívateľov na obsah tvrdých zložiek). Je na Vás, či použijete pečienky kuracie alebo kačacie, z kuracích pečení je paštéta štruktúrou jemnejšia, z kačacích chuťovo ostrejšia/výraznejšia. Ideálna vec, ak čakáte hostí - príprava tejto paštéty nezaberie veľa času, zašpiní sa v podstate len jedna miska a jedna forma na pečenie, nachystá sa deň/aj dva vopred, nestojí veľa peňazí a zabezpečí dosť muziky.

Najväčšou pochvalou bolo, keď kolega Julko po ochutnávke slastne vzdychol: "Ááách, Luci....". A nebolo treba ďalšieho komentára...

Podávajte s čerstvým pečivom alebo chlebom, kľudne aj v odvážnej kombinácii s ovocným džemom alebo sladkým ovocím (hruška, figy...). Dozdobujeme zelenou vňaťou (petržlenová vňať/bazalka/pažítka/polníček/rukola a pod.). 


Suroviny

  • 500 g kuracích/kačacích pečienok
  • 250 ml šľahačková smotana
  • 4 vajcia
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnak
  • slanina oravská (na vystlanie pekáčika/formy)
  • 100 g masť (cca 2 PL)
  • soľ
  • čierne korenie mleté
  • štipka muškátového orieška
  • alternatívne: vlašské orechy, pistácie, brusnice, čučoriedky...

Postup

Suroviny:

pasteta1

Vystlanie formy:

pasteta4

Slaninu nakrájame na tenké plátky a vystelieme ňou formu/pekáčik tak, aby sa plátky mierne prekrývali (tu oceníme širšie pláty slaninky, s úzkymi pásikmi je viac práce pri vyskladaní). Ak si chceme uľahčiť vyklápanie paštéty po upečení, použijeme aj papier na pečenie (papier jednoducho a rýchlo prilne na steny formy, ak formu vypláchneme vodou). 

Paštétová zmes:

pasteta2

Očistíme pečienky (odstránime blany), cibuľu, cesnak a všetky ingrediencie rozmixujeme dohladka (napr. tyčovým mixérom). 

*

pasteta3

Pečenie:

pasteta5

Zmes vlejeme do formy vystlanej slaninou, na efekt a dochutenie môžeme pridať do zmesi nakrájané orechy/pistácie/čučoriedky/brusnice a pod. Ak nám slanina presahuje cez formu, zmes ňou uzavrieme. Dáme piecť do vodného kúpeľa (formu s paštétovou zmesou vložíme do pekáča naplneného vodou - vodná hladina by mala byť vo výške 1/3 formy s paštétovou zmesou). Pečieme na 180 stupňov cca 1 hodinu. 

(Ak sa paštéta príliš dvihne, nie je treba sa obávať, po vychladnutí paštéta splasne.)

*

pasteta6

Vychladnutie:

pasteta8

Po upečení necháme úplne vychladnúť, až vychladnuté vyklápame z formy. Servírujeme s chlebom, bagetkou a zeleninou. Výborná je aj kombinácia so sladkými chuťami - hrušky, figy, marmeláda, džem...

*

pasteta7

*

20211120_114430

Dobrú chuť!

pasteta9

*

pasteta10
Vytlačiť recept